România - Mass media
RSS România - Mass media

Scriitoarea, jurnalista și profesoara Ana-Maria Sireteanu s-a stins din viață

 Scriitoarea, jurnalista și profesoara Ana-Maria Sireteanu s-a stins din viață

S-a stins din viațã, după o lungă și grea suferință, la 20 iunie 2014, scriitoarea, jurnalista și profesoara Ana-Maria Sireteanu, doctor în psihologie.

S-a născut în București, la data de 21 februarie 1945. A fost nepoata din partea mamei, din familia Brăescu, a celebrei performere naționale și internaționale în parașutism și în aviație Smaranda Brăescu și a pictorului Tache Brăescu.

Tatăl Anei-Maria Sireteanu a fost actorul de film și teatru Dorin Sireteanu, foarte cunoscut în perioada interbelicã pentru rolurile principale în primele filme românești ca: "Iancu Jianu", "Ciuleandra", actor de teatru pe scene de prestigiu ca aceea a Teatrului Național.

Ana-Maria Sireteanu a urmat cursurile Liceului "Sf.Iosif" din București, redenumit "Vasile Alecsandri", și pe cele ale Liceului "Mihail Sadoveanu", pe care l-a absolvit în 1962 cu media 10 pe linie la bacalaureat. În anul 1967 a fost admisã la Facultatea de Filologie a Universității București. Ulterior a susținut un doctorat în științe psihologice, specializarea psihologie mass-media, cu teza "Creația imagologică-Rolul mass-media" - profesor coordonator - cunoscuta specialistă în imagologie Ursula Schiopu.

Din anul 1968 a început colaborarea cu Radioul public. În perioada 1975-2003 a fost redactor de emisiuni radio și tv culturale și educaționale la Radioteleviziunea Română, iar după 1990 realizator.

A deținut, tot după 1990, mai multe funcții manageriale, între anii 1996-2002 fiind directoarea Postului Radio România Cultural.

A rămas colaboratoarea radioului până în anul 2005.

În perioada 2003-2005 a fost profesor asociat al Facultății de Jurnalism, Universitatea Hyperion, și între 2005-2008 lector dr. la Catedra de Jurnalism radio a Facultății de Jurnalism din Universitatea Hyperion; A transpus pe plan profesional realizările personale, creând misiunea culturală educațională a postului public de radio, prin concepția grilei de programe și colaborând cu o echipă jurnalistică performantă și cu personalități din țară și de peste hotare; a înființat proiecte precum Gala Premiilor Canalului Cultural și spectacolele de poezie și muzică Arta Poetică, fondate în 1996 în cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

A fost o apreciatã poetă (volumele Amintiri din Tranzițara și Psihopoezia), coordonatoare a două manuale de jurnalism cultural editate în 1998 și 2000.

Activitatea sa a fost recompensatã cu Diploma de Onoare din partea Societãții Române de Radiodifuziune pentru întreaga activitate; Distincția Culturală pentru atașamentul față de opera Academiei Române (2001), "Ordinul Ziariștilor" cl. a I-a pt. merite deosebite în întreaga activitate publicistică, alte premii ale unor pestigioase instituții din țară și din străinătate.

A fost membă a Uniunii Scriitorilor din România - secția poezie, a Asociației Psihologilor din România, a Consiliului Național al Ziariștilor din România. A fost preocupată de activitatea nonguvernamentală, fiind președinta Asociației Culturale. ARCVIPP prin care a promovat memoria celebrei mătuși, Smarabda Brăescu.

Ana-Maria Sireteanu lasă în urma sa o bogată moștenire radiofonicã prin emisiunile și programele realizate, prin studenții și mai tinerii jurnaliști pe care i-a pregătit și îndrumat. Colegii din Radioul public deplâng dispariția unuia dintre cei mai sinceri și verticali jurnaliști români de după 1990, modest și cu mare dragoste pentru oameni și comunicare, și sunt alături de întrega sa familie.

Dumnezeu să o odihneascã!Agenția RADOR - 23.06.2014 12:24