România - Mass media
RSS România - Mass media

OIM: Lansarea filmului documentar `Orizont` și premii oferite mass-media pentru a susține migrația reglementată

OIM: Lansarea filmului documentar `Orizont` și premii oferite mass-media pentru a susține migrația reglementată

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a susținut miercurea aceasta, la București, o conferință de presă prilejuită de lansarea filmului documentar „Orizont”, în regia lui Mihai Bauman - un film „despre migrație, riscuri, dificultăți, speranțe și deopotrivă orizonurile unor noi începuturi”. Pelicula prezintă poveștile a șase migranți din Georgia și Filipine care se aflau ilegal în România și care au fost beneficiarii sprijinului oferit de OIM pentru întoarcerea acasă.

Pe agenda evenimentului, s-a aflat și oferirea de premii pentru jurnaliștii câștigători ai concursului „Omul Invizibil” - o provocare lansată mass-media locală și centrală -, prin care se urmărește aducerea „în câmpul vizual” a migranților, dar fără a-i face să se simtă amenințați”, fiind vorba despre poveștile unor „oamenii cu care lucrăm și care rămân ascunși, dar care trăiesc drame majore” – după cum susține Bercaru în prezentarea inițiativei.

Premiile le-au revenit Mihaelei Helmis de la Radio România Actualități, Alinei Talpoș de la ziarul Glasul Maramureșului și lui Dan Birta – publicația Jurnal Bihorean.

Concluziile la încheierea acordării premiilor? „Provocarea cea mai mare pentru mass-media este aceea de a găsi persoana și a-i câștiga încrederea, astfel încât să-și spună povestea”, conchide Cătălin Bercaru.

Relatarea unuia dintre protagoniștii din „Orizonturi” stă mărturie dificultăților prin care trec persoanele care-și asumă riscul migrației nereglementate:

“Vroiam să ajung în Germania, așa ca am mers în Harkov, Ucraina și de acolo am ajuns la Chișinău. Mai aveam doar 400 de dolari în buzunar. Am luat un taxi și i-am spus șoferului să mă ducă la cea mai apropiată graniță. Mi-a spus că sunt 70 – 80 de kilometri până la graniță. Am negociat suma și m-a dus acolo. Nu știu cum se numea orașul, dar era un râu, Prut. Am așteptat până seara. Nu știu să înot, dar n-aveam altă soluție decât să traversez râul. Apa era foarte adâncă, dar mi-am spus ``ce-o fi, o fi``” (Kakhaber, Georgia)”.

Evenimentul se înscrie în proiectul Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntară Asistată (RVAR) derulat de OIM prin co-finanțare cu fonduri din partea Uniunii Europene și se adresează migranților ce se află în ilegalitate pe teritoriul țării noastre, dar care decid să se întoarcă în țara de origine. Conform OIM, RVAR reprezintă o alternativă la repatrierea forțată și după cum a subliniat Cătălin Bercaru, din cadrul organizației, „reduce un stigmat social pentru cei care au avut experiențe de migrație nereușite”.

La reuniunea de miercurea aceasta, au avut loc și prezentări legate de mecanismul de repatriere și reintegrare. „Consilierea începe înaintea plecării din România, când migrantului i se prezintă pașii și conținutul programului de returnare voluntară, iar ulterior, după ce s-a ajuns la un consens între OIM și beneficiar, se semnează un contract, prin care migrantul se obligă să folosească alocația de integrare - reprezentând contravaloarea a 3.960 lei – pentru achiziționarea de bunuri și servicii”, menționează Cătălin Bercaru.

Autor: Veronica Popa



Agenția RADOR - 11.06.2014 23:27