România - Mass media
RSS România - Mass media

Emoție și generozitate la Maratonul de lectură Rador 'Scrisori din război'

Agenția de presă Rador a Radio România a organizat, în data de 22 mai, un inedit maraton de lectură, „Scrisori din război”, susținut de elevi de la Școala Centrală, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Liceul Militar Breaza. Evenimentul a fost un omagiu adus combatanților din Primul Război Mondial, la 100 de ani de la declanșarea conflagrației.

combo2

Maratonul nostru nu ar fi fost posibil fără sprijinul Ministerului Apărării Naționale, prin Direcția de Informare și Relații Publice, și a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” din București. Prin amabilitatea domniilor lor am avut acces la scrisorile combatanților din Primul Război Mondial, mai exact am putut pătrunde în lumea sensibilă a emoțiilor, a gândurilor, a frământărilor din acei ani grei. Ideea acestui maraton s-a născut în Franța, într-o după amiază geroasă de ianuarie, când fosta noastră colegă, Raluca Lazăr, în prezent profesoară de liceu la Paris, ne-a propus organizarea unui maraton de lectură în care să citim fragmente din opere literare care evocă Primul Război Mondial, împreună cu elevii ei francezi. Ideea a crescut și am îmbogățit-o cu sprijinul profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” și de la Școala Centrală. La conturarea acestei idei au contribuit și colegii din grupul Istorie Orală din cadrul Agentiei de presa Rador.

Un moment emoționant, derulat la începutul evenimentului, a fost audierea celei mai recente piese de teatru realizate de colegii de la Teatrul Național Radiofonic, „Mariuca”. Măriuca a fost o fetiță simplă și iubitoare. În 1917 avea doar 12 ani. Și-a pierdut viața încercând să îi ajute pe soldații cercetași. Scrisorile cărora le-au dat viață elevii de la cele trei licee vorbeau despre zilele lungi de luptă, despre emoția bombardamentelor, despre dorul de casă, despre datoria de a îți face datoria pentru țară. Maratonul de lectură „Scrisori din război” se înscrie în cadrul evenimentelor francofone organizate în Europa pentru comemorarea primei conflagrații mondiale care a schimbat pentru totdeauna fața continentului nostru.

combo

Mulțumim pentru susținere tuturor partenerilor noștri, elevilor, profesorilor, posturilor de radio naționale și regionale ale Radio România, ca și Trustului de presă al MAPN.

Echipa RadorAgenția RADOR - 28.07.2014 13:18