Maratonul nostru nu ar fi fost posibil fără sprijinul Ministerului Apărării Naționale, prin Direcția de Informare și Relații Publice, și a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand” din București. Prin amabilitatea domniilor lor am avut acces la scrisorile combatanților din Primul Război Mondial, mai exact am putut pătrunde în lumea sensibilă a emoțiilor, a gândurilor, a frământărilor din acei ani grei. Ideea acestui maraton s-a născut în Franța, într-o după amiază geroasă de ianuarie, când fosta noastră colegă, Raluca Lazăr, în prezent profesoară de liceu la Paris, ne-a propus organizarea unui maraton de lectură în care să citim fragmente din opere literare care evocă Primul Război Mondial, împreună cu elevii ei francezi. Ideea a crescut și am îmbogățit-o cu sprijinul profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” și de la Școala Centrală. La conturarea acestei idei au contribuit și colegii din grupul Istorie Orală din cadrul Agentiei de presa Rador.
Un moment emoționant, derulat la începutul evenimentului, a fost audierea celei mai recente piese de teatru realizate de colegii de la Teatrul Național Radiofonic, „Mariuca”. Măriuca a fost o fetiță simplă și iubitoare. În 1917 avea doar 12 ani. Și-a pierdut viața încercând să îi ajute pe soldații cercetași. Scrisorile cărora le-au dat viață elevii de la cele trei licee vorbeau despre zilele lungi de luptă, despre emoția bombardamentelor, despre dorul de casă, despre datoria de a îți face datoria pentru țară. Maratonul de lectură „Scrisori din război” se înscrie în cadrul evenimentelor francofone organizate în Europa pentru comemorarea primei conflagrații mondiale care a schimbat pentru totdeauna fața continentului nostru.
Mulțumim pentru susținere tuturor partenerilor noștri, elevilor, profesorilor, posturilor de radio naționale și regionale ale Radio România, ca și Trustului de presă al MAPN.
Echipa Rador