Ca și în alte țări, începuturile radiofoniei românești sunt legate de necesitățile armatei. În cazul nostru, în anul 1908 s-a înființat la Constanța un post de radio-telegrafie care aparținea de Servicul Maritim Român și avea drept scop supravegherea Mării Negre. Societatea Română de Radio a luat naștere în martie 1928 și imediat a cumpărat un imobil modest în strada General Berthelot nr.60 din București. Prima emisiune oficială a postului s-a difuzat în după amiaza zilei de 1 noiembrie 1928, iar succesul a fost peste așteptări. În acea primă oră de program s-a difuzat muzică, apoi un buletin de știri, un buletin meteorologic, știri sportive și chiar s-au recitat și versuri. Se puneau astfel bazele unor rubrici ce există până astăzi. Radioul național s-a dezvoltat exploziv în anii '30 ai secolului trecut. De atunci, toate momentele importante ale istoriei noastre s-au oglindit în transmisiunile în eter ale postului național. Prin radio au anunțat legionarii în ziua de 21 septembrie 1939 vestea asasinării primului-ministru Armand Călinescu. Și tot prin radio în seara zilei de 23 august 1944 s-a transmis din sfert în sfert de oră acel comunicat ce spunea: "Atenție! Atenție! Vom transmite un comunicat important către țară". După care la ora 22:00 s-a difuzat proclamația către țară a regelui Mihai. În următoarea zi, pe 24 august 1944, la ora 16:20, un bombardament german masiv a distrus sediul din strada general Berthelot și a ucis mulți dintre redactorii aflați la program.
Actuala clădire a Societății de Radio a fost dată în folosință în noiembrie 1952. Radioul Național a creat primele vedete din România. Primul român care a vorbit la radio a fost profesorul Dragomir Hurmuzescu, unul dintre pionierii radiofoniei românești. Pentru generația bunicilor noștri cuplul Stroe și Vasilache și programele lor umoristice sau cântăreața Maria Tănase, care a debutat la Radio în februarie 1938 erau mai populari decât multe dintre vedetele de televiziune de astăzi. De-a lungul a aproape un secol de existență, Societatea de Radio a avut mulți directori generali, dar cel care rămâne un reper până astăzi este Vasile Ionescu, cel care a condus Radio România în două reprize între 1940 și 1945. Cum era de așteptat, regimul comunist s-a răzbunat pe el. Pentru onoarea de a fi condus Radioul în timpul războiului, Vasile Ionescu a petrecut 13 ani în temnițele comuniste.
În anii '50, sub regimul comunist, a apărut Programul 2 al postului Radio România și au fost create sau recreate studiourile teritoriale din Iași, Craiova, Cluj, Timișoara sau Târgu Mureș. La începutul anilor '70 a fost lansat Programul 3 al postului, care în timp s-a specializat în emisiuni pentru tineret. În urma iernii dure din anii 1984-1985 regimul Ceaușescu a desființat studiourile teritoriale și a redus drastic orele de emisie ale postului central din București. Astăzi, Radio România rămâne o instituție fanion a mediei românești, chiar dacă o concurență din partea internetului sau a numeroaselor televiziuni private, așa cum nu a mai avut vreodată. Dar povestea radifoniei românești merge mai departe.