România - Mass media
RSS România - Mass media

Presa Primului Război Mondial, o victimă colaterală

 Presa Primului Război Mondial, o victimă colaterală

România nu a fost pregătită pentru a intra în Primul Razboi Mondial - este una dintre concluziile celei de-a VII-a ediții a Congresului Național de Istorie a Presei, care se desfășoară la Galați pe 4 și 5 aprilie 2014.

Peste 50 de specialiști din România și Republica Moldova au analizat în cele două zile dedicate evenimentului presa Primului Război Mondial. Presa a fost o victimă colaterală a războiului, între 1917-1918 au dispărut aproape 600 de titluri din presa scrisă, ca și Agenția Telegrafică Română.

Războiul a modificat periodicitatea, formatul unor publicații, iar unele dintre acestea au devenit instrumente de propagandă.

Întâlnirea specialiștilor în istoria presei a început vineri dimineață cu o slujbă de comemorare a eroilor și a jurnaliștilor care au participat la Primul Război, desfășurată în Catedrala Mitropolitană din Galați. Momentul a fost unul simbolic și pentru că această catedrală a fost sfințită chiar în timpul confruntărilor, la 6 august 1917 - după cum a precizat în cuvântul său IPS Casian.

combo

Sâmbătă are loc Adunarea Generală a Asociației Române de Istoria Presei (ARIP), organizatoarea evenimentului, ca și mai multe prezentări de carte de specialitate.

combo

ARIP este o asociație profesională ce reunește peste 120 de profesori, cercetători și jurnaliști. Editează Revista română de istorie a presei, care apare la Cluj.

combo

Autor: Carmen Ionescu



Agenția RADOR - 5.04.2014 11:44