România - Mass media
RSS România - Mass media

Trinitas TV: `Talent și efort` - Invitat: Oltea Șerban-Pârâu, Director al Centrului Cultural Media Radio România

Trinitas TV: `Talent și efort` - Invitat: Oltea Șerban-Pârâu, Director al Centrului Cultural Media Radio România

Trinitas TV (19 martie) - "Talent și efort", Realizator: Mihaela Poenaru

Realizator: Înființat acum 85 de ani, postul de radio național a constituit atât o sursă credibilă de informație, cât și un spațiu care a adus în prim-plan, marile personalități ale culturii române. Oltea Șerban-Pârâu este un cunoscut și apreciat muzicolog, și un critic muzical cu o experiență deosebită în presa românească postdecembristă, cu un parcurs apreciat de toată lumea, în calitate de director al postului Radio România Cultural. Întâlnirea domniei sale, cu muzica, s-a întâmplat fericit, în copilărie, când părinții au hotărât că va începe clasa întâi la Liceul de Muzică.

Oltea Șerban-Pârâu: Am cântat la pian, iar la început a trebuit să spun prima minciună serioasă din viața mea, când am fost testată și am fost intrebată dacă am pian acasă; singura soluție era să spun că am deja pian acasă, pentru a fi dată la pian, și nu la vioară. A fost de bun augur. Am terminat Liceul de Muzică, după aceea am studiat muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din București, și aceasta perioadă a studenției s-a suprapus cu perioada anilor '90, în care s-au deschis foarte multe posibilități pentru un absolvent de muzicologie. Iată o disciplină destul de nișată. Așa am ajuns în presă.

Am ajuns în presa culturală. Întâi am lucrat la un cotidian apărut în 1992, Meridian-ul. Unul dintre primele cotidiane serioase, să spunem, de la noi, de după 1990. O scurtă perioadă, la Evenimentul zilei, după aceea în televiziune și radio, Antena 1, Radio Romantic, mult timp. Am condus acest post de radio timp de 7 ani, după care am ajuns în Radioul public. A fost un traseu mai puțin obișnuit, și anume dinspre zona privată, spre cea publică. Se întâmplă mai des invers.

Cred că mi-a folosit și, în orice caz, am încercat să aleg partea bună din aceasta experiență, și anume, tot ceea ce am învățat în zona atât de competitivă a mass media privată, am încercat să aplic în Radioul public. Ceea ce nu este ușor, pentru că aici există alte uzanțe, o altă inerție, un alt ritm, dar important este să reusești să îi faci pe cei cu care lucrezi să își dea seama că răspund foarte mult pentru ceea de fac. Așa cum în zona privată răspunzi față de patron, față de cel care conduce instituția, aici răspunzi față de publicul care te ascultă; până la urmă este vorba tot de o răspundere.

Eu am ajuns în Radio, ca redactor-șef/director al postului Radio România Cultural, pe care l-am condus nemijlocit timp de 7-8 ani. Am fost colegă cu cei de la Radio România Muzical, care se ocupă doar de muzica clasică. Mi-a făcut mare plăcere să găsesc această armonizare și echilibrare între arte, între zonele culturii, pe care o presupune Radio România Cultural.

Ulterior, am început să conduc și Orchestrele și Corurile Radio, deci, deja, am avut parte de două tipuri de public diferite. Publicul pe care nu îl vezi, cel din fața aparatelor de radio, din mașină, mai nou, din fața calculatoarelor, care ascultă pe internet postul de radio, foarte nou, suntem și în aplicațiile de pe mobil, pe tablete, cam peste tot unde poți fi ascultat. Acesta este un public pe care nu îl știi; chiar dacă sondajele spun ceva, e destul de greu să îl vizualizezi și, de asemenea, destul de greu să fii pe placul tuturor celor care te ascultă. Pentru că pot fi, în același timp, un copil de 8-9 ani și un academician de 75, și e puțin probabil ca pe cei doi să îi intereseze același lucru. Și publicul real, din sala de concerte, care participă la concertele orchestrelor și corurilor radio, un public pe care îl vezi, îl cunoști, care te abordează, te întreabă, îți cere, vrea ceva, vrea altceva. Îi ești dator și unuia și celuilalt. Îi ești dator și celui care se află în sală și celui care te ascultă la radio; de aceea, trebuie, în permanență, să balansezi între gustul publicului, între ceea ce ascultătorii îți cer, ceea ce doresc, și ceea ce ai datoria de a oferi și de a propune ca altenativă.

Până la urmă, de aia există Radio și Televiziune publică, pentru a oferi publicului și ceea ce nu vede la posturile comerciale, care nu sunt totuși obligate să facă mai multe concesii gustului mediu.

Realizator: Publicul este cel mai bun prieten, dar și primul judecător, ne spune doamna Oltea Șerban-Pârâu, dar asta nu înseamnă că o institutie publică de media va face mari compromisiuri în ceea ce privește calitatea programelor difuzate.

Oltea Șerban-Pârâu: În cazul posturilor Radio România Cultural, Muzical, al zonei acesteia, a Radioului public, care este foarte-foarte bine reprezentată, nu trebuie să ignore ce vrea publicul, pentru că, evident, cât timp difuzezi ceva la Radio România Cultural sau Muzical, nu vei da lucruri de proastă calitate. În același timp, și a te adresa exclusiv elitelor nu cred că este o soluție, pentru că domeniile culturale au totuși o adresabilitate largă, nu ar trebui să fie inteligibilă doar unui număr redus de oameni. De aceea, am încercat, și prin limbajul pe care îl promovăm, să facem ca, ceea ce se aude mai ales în prime-time, de dimineață, până spre ora 19.00, să fie plăcut, accesibil, interesant și să-i atragă către această zonă a culturii, pe cei care ne ascultă.

La fel, în programele concertelor simfonice sau camerale. Aici au luat naștere, într-un interesant parteneriat public-privat, proiecte precum Pianul călător, prin care trei piane aflate în proprietatea Radio România - dar piane mai vechi, de concert, pe care nu se mai poate cânta pe scena mare - au plecat prin țară, împreună cu Horia Mihail, pianistul care a cântat la ele. Au mers din oraș în oraș, ca într-o poveste foarte frumoasă, care, de altfel, a și atras, și au rămas, au fost încredințate comunităților locale din orașele Mediaș, în 2011, Sânnicolau Mare, județul Timiș, în 2012 și, respectiv, Tulcea, în 2013. Astfel, Radioul public a dotat, cu piane de concert, trei orașe suficient de mari, care nu aveau un astfel de instrument, la care să vină, să cânte, să țină recitaluri. Am constatat că, într-adevăr, a fost public interesat, a fost lume care s-a considerat foarte băgată în seamă de Radioul public, prin faptul că am făcut acest gest. Pianele s-au terminat, acum continuam povestea, pianul de la Mediaș pleacă către Moldova, va ajunge la sfârșitul acestei luni, martie, în orașul Roman, tot așa, după o călătorie din teatru, în teatru, din casă de cultură, în casă de cultură.

Un alt proiect de acest tip a fost Vioara lui George Enescu la sate, prin care Gabriel Croitoru și Horia Mihail, au mers în localități rurale, tot în cămine culturale, mult mai bine îngrijite decât ne așteptam și cu un public absolut surprinzător, care a ascultat, cu sufletul la gură, acele recitaluri de maxim o oră, cu piese accesibile, pe care le-au prezentat cei doi. Sunt tot felul de proiecte, foarte multe dintre ele merg pe această latură educațională, nu ignorăm implicarea socială, pentru, înca o dată, taxa pe care oamenii o plătesc pentru Radioul și Televiziunea publica, trebuie să oferim înapoi mai mult decât programe de radio, pur și simplu.

Suntem în anul 2014, în care radioul, internetul, imaginea, fotografia, toate merg într-un flux permanent și trebuie să fi cât mai aproape de oameni, pentru a-i sensibiliza.

Realizator: În dialogul nostru despre muzică și proiecte muzicale, își aduce aminte cu bucurie de toate marile întâlniri prilejuite de evenimentele create de-a lungul timpului, în calitatea domniei sale, de manager cultural, de critic muzical sau de muzicolog.

Oltea Șerban-Pârâu : Sunt multe lucruri emoționante. Nu m-am gândit niciodată să fac o ierarhie. Este emoționant, atunci când ajungi într-o extremă, să o aduci pe Angela Gheorghiu pe scena Sălii Radio și să te afli împreună cu ea pe genericul unui album de colinde românești, făcut de Angela Gheorghiu, cu Orchestra Națională Radio. A fost o munca foarte mare, pe care am depus-o anul trecut, pentru a reuni tot ce trebuie, pentru ca Angela Gheorghiu să apară prima dată alături de o orchestră românească, din România, cântând un repertoriu românesc, sacru, care, pentru ea este foarte-foarte important din punct de vedere sufletesc.

Într-o altă extremă, întâlnirile cu publicul simplu, din țară, căruia, ai senzația că, prin aceste proiecte, îi aduci ceva ce nu se aștepta să mai primească vreodată, fie că este vorba despre un învățător din Bârlad sau un medic de la dispensarul dintr-o comună. De foarte multe ori, la proiectul Vioara lui Enescu la sate, preoții satului au fost cei care au adus copiii la concert; învățătorii și preoții. Avem senzația că trăim în secolul XXI, dar multe lucruri au un grad de perenitate care, iată, se demonstrează și în relația cu cultura.

Realizator: În calitatea sa de director al Centrului Cultural Media al Radiodifuziunii Române, Oltea Șerban-Pârâu ne spune că mulți dintre colegii de breaslă au coborât din turnul de fildeș și încearcă să atragă ce se mai poate atrage către bun gust, cultură și valoare.

Oltea Șerban-Pârâu: În cursul anului 2014, sunt foarte multe proiecte pe care le avem în vedere, proiecte care, cu siguranță, se vor realiza; nu sunt doar planuri, ca să spunem așa. În structura Radioului, de curând, s-a constituit o entitate culturală puternică, în care sunt reunite Radio România Cultural, Radio România Muzical, Orchestrele ,așa cum spuneam, Târgul de Carte Gaudeamus, care a trecut de a douăzecea ediție.

De asemenea, Editura Casa Radio, cea care valorifică patrimoniul instituției, Teatrul Național Radiofonic, care produce în continuare teatru, povești pentru copii și, evident, gestionează și extraordinara Fonotecă, pe care o avem în spate. Sala Radio, care este, nu-i așa, un autentic focar de cultură, prea puțin cunoscut, situat un pic lateral de centru, dar care poate fi repusă în valoare mai mult decât cât s-a întâmplat până acum, și asta vom face în luna septembrie, când Radioul organizează a doua ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio. Prima ediție a fost în 2012, inventată la dorința de a oferi o alternativă la Festivalul Enescu, în anii dintre festivaluri. Atunci a fost prima ediție, care s-a desfășurat atât la Sala Palatului, cât și la Sala Radio. Anul acesta, cinci mari orchestre radio din Europa vor cânta la Sala Radio, timp de o săptămână, la finalul lunii septembrie, este vorba despre Orchestrele Radio din Helsinki, Finlanda, din Praga, Orchestre National de France și Orchestra Radio din Stuttgart, una dintre cele mai importante orchestre radio germane. Acest festival va fi transmis, evident, în țară, dar și prin Uniunea Europeană de Radio, și prin Uniunea Asiatică de Radio - asta este o afiliere mai recentă pe care am făcut-o, dar care ne duce pe calea undelor, duce aceste concerte, pentru că, până la urmă, muzica este acea parte traductibilă a Radioului, ne duce la un public potențial, de patru miliarde de ascultători. Când am auzit prima dată această cifră, mi s-a părut foarte fantezistă, dar ea e reală. Acestă Uniune Asia-Pacific a Radiodifuzorilor are un public potențial de patru miliarde de ascultători și, astfel, concertele noastre pot ajunge și la acel public.

Sunt multe-multe planuri. Festivalul din septembrie este important, aceste turnee naționale care continuă, Pianul călător, începe chiar acum, pe 21 martie. În iunie, Flautul de Aur, Vioara lui Enescu continuă și ea, cu o a treia ediție, în septembrie. Duelul Viorilor, în decembrie. Încercăm să producem cât mai mult, așa cum am spus, în schimbul taxei pe care o plătesc contribuabilii români.



Agenția RADOR - 25.03.2014 9:26