România - Mass media
RSS România - Mass media

Interviu cu Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical, la aniversarea a 17 ani de existență a postului

Interviu cu Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical, la aniversarea a 17 ani de existență a postului

Conduceți postul Radio România Muzical. O mică bijuterie ce difuzează muzică clasică și jazz, un unicat ar spune unii, o ciudățenie, alții. Astăzi împliniți 17 ani. Cum ați reușit să ajungeți aproape de vârsta majoratului cu acest format, atât de exclusivist?

Într-adevăr, Radio România Muzical are acum, ca și în urmă cu 17 ani, la momentul înființării sale, un profil unic pe piața media din România, pe care o cunoaștem cu toți a fi foarte diversă și dinamică. Dar tocmai faptul că suntem un post de nișă, care se adresează unui segment de public poate nu foarte numeros, dar cu siguranță extrem de selectiv și pretențios, ne-a ajutat să ajungem astăzi să împlinim 17 ani. Pentru că în întreaga ofertă editorială a fost și este atent gândită, programele sunt construite în așa fel încât să poată răspunde celor mai diverse gusturi și preferințe.

Încercăm, și sper că și reușim, dacă avem în vedere reacțiile celor care ne sunt ascultători fideli sau ale celor care ne descoperă în fiecare zi, revenind apoi, constant, pe frecvențele noastre sau pe site, să creăm un ambient sonor cât mai plăcut, fără a ne abate de la ceea publicul așteaptă de la un post public cu profil cultural și anume informație promptă și pertinentă despre tot ceea ce se întâmplă în zona muzicii clasice din țară și de peste hotare, susținerea muzicienilor români, îndeosebi a tinerilor care se afirmă pe marile scene de concert sau de operă, dar și posibilitatea de a fi în permanent contact cu lumea muzicală internațională prin transmisiunile în direct pe care le realizăm sau prin difuzarea celor mai noi apariții discografice.

Cum alegeți lucrările pe care le difuzati la RRM pentru a ține publicul aproape? Ce recomandări din programul acestei săptămâni ne puteți face?

Selecția muzicală reprezintă cea mai mare provocare, pentru că în aceasta stă cheia succesului de care ne bucurăm. Cel mai important lucru, în opinia mea, este să reușim să realizăm acea îmbinare de stiluri și genuri muzicale adecvată fiecărui moment al zilei, să ne pliem obiceiului de ascultare a publicului în funcție de ora la care ne aflăm. De aceea, programul matinal și cel din drivetime sunt alcătuite, în mare parte, din „hituri” ale genurilor pe care Radio România Muzical le difuzează, din lucrări sau părți de lucrări foarte cunoscute, generând astfel un program dinamic, care îmbină informația de actualitate cu muzica. În restul zilei sau în weekend le propunem ascultătorilor noștri lucrări integrale dar și foarte multe concerte.

De exemplu, în această sâmbătă, vom transmite în direct unul dintre cele mai așteptate spectacole din stagiunea Operei Metropolitan din New York, comentat chiar din studioul de radio al celebrului teatru de operă. Sau o foarte recentă apariție discografică ce include înregistrarea concertului susținut la Carnegie Hall, tot din New York, de pianistul Evgeny Kissin și dirijorul James Levine.

La RRM putem asculta adeseori spectacole de la Metropolitan Opera din New York sau de la Opera vieneză. Cum reușiți această magie?

Acesta este unul dintre atu-urile noastre pentru că suntem parte a unei puternice corporații publice, membră a Uniunii Europene de Radio. Prin intermediul acestui organism avem posibilitatea de a prelua, în direct sau înregistrat, spectacole de operă de pe celebrele scene ale lumii – ați menționat două, însă eu aș adăuga Teatrul Scala din Milano, Opera Regală Covent Garden din Londra sau Festivalul de la Bayreuth. Și multe concerte susținute de cei mai în vogă artiști ai momentului. Ascultătorii Radio România Muzical sunt astfel privilegiați, având posibilitatea de a simți emoția unei interpretări live, de a fi parte a unui eveniment care se întâmplă într-un colț de lume și la care arareori ne este dat să ajungem. Într-adevăr, o magie.

Ce pregătiți pentru acest an? Ne puteți dezvălui, în premieră, câteva detalii?

La Radio România Muzical am desfășurat pe parcursul ultimilor ani câteva campanii de succes, între care și cea prin care publicul ascultător poate vota discul de muzică clasică al anului. În 2013, în urma voturilor celor care ascultă emisiunile noastre sau accesează site-ul campaniei de pe pagina www.romania-muzical.ro discul câștigător a fost cel semnat de violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi pentru albumul Mendelssohn. Pentru a marca acest eveniment vom organiza un recital, în luna mai, în cadrul special al Muzeului Cotroceni.

De asemenea, intenționăm să reluăm seria spectacolelor pentru copii „Lecția micului meloman”, unul dintre produsele noastre cele mai apreciate de către micii ascultători, dar și de către părinții acestora.

Interviu realizat de Carmen Ionescu



Agenția RADOR - 24.03.2014 17:27