România - Mass media
RSS România - Mass media

Interviu cu Dragoș Ciocîrlan, corespondentul Radio România Actualități în Israel

Interviu cu Dragoș Ciocîrlan, corespondentul Radio România Actualități în Israel

KOL ISRAEL (13 februarie) - Reporter: Ioni Tuvia - Stăm în continuare de vorbă, stimați ascultători, cu ziaristul Dragoș Ciocîrlan, corespondent pentru Israel al Radio România Actualități. Bună seara, Dragoș!

Dragoș Ciocîrlan: Bună seara, Ioni! Bună seara, ascultătorilor Kol Israel!

Ioni Tuvia: În toată lumea se marchează astăzi Ziua Internațională a Radioului. Ca ziarist radio, cu o veche experiență, care crezi că este locul radioului astăzi, în contextul altor mijloace de informare, cum ar fi presa scrisă și electronică, televiziunea, Internetul, etc.?

Dragoș Ciocîrlan: Radioul încă își păstrează farmecul, nu o să dispară prea curând. Lumea are nevoie de radio. Pe unde hertziene, fie pe cale digitală, on-line, radioul este parte din cotidian și tot mai prezent pe net. Am remarcat în Israel, în mijloacele de transport în comun, în taxiuri, la ora exactă lumea ascultă buletinul de știri de la Kol Israel. Ține și de situația din regiune, de problemele de securitate. Este o cale prin care se comunică rapid populației, când este vorba de radioul public, când este vorba de interes național.

Oriunde în lume, și în Europa, competiția, concurența cu posturile comerciale este foarte mare. Câștigă teren tot mai mult comunicarea mesajelor prin noua tehnologie, prin smartphone, iPhone ș.a.m.d. Însă în această competiție a pierdut teren presa scrisă, care se refugiază, supraviețuiește pe cale digitală.

Dar oamenii au nevoie totuși de voci. Vor să audă la radio și este mult mai credibil. Semnalul sonor direct trebuie ascultat de fiecare om. Pe de altă parte, în presa scrisă există o tendință de reciclare a informațiillor, a altor surse sau de alți difuzori și televiziunile comerciale reciclează tot mai mult informații și reprezintă grupuri și interese politice.

Radioul public din România este lider de piață. A reușit în ultimii ani să se mențină în topul preferințelor. Radio România rămâne echilibrat și continuă să fie o opțiune. Avem reporteri la evenimente și asta este cel mai important. Ce vreau să atrag atenția este dimensiunea internațională a activității Societății Române de Radiodifuziune, care participă la schimbul de valori culturale, informații din toate domeniile.

Radio România a reușit să mențină o rețea de corespondenți în străinătate, în puncte fierbinți. De la Moscova la Washington drumul trece pe la Zidul Plângerii din Ierusalim. Societatea Română de Radiodifuziune are un loc pe care nimeni nu îl are, prin Orchestra Națională Radio. Președintele-director general Ovidiu Miculescu și echipa managerială au reușit să miște un proces de adaptare, ceea ce trebuie să fie o radiodifuziune în 2014. Este un mecanism complex. Unele rotițe uzate se schimbă.

Pe altă parte, Societatea Română de Radiodifuziune este membră a Uniunii Europene de Radio și Televiziune, a Uniunii Internaționale de Radio, membru activ la Conferința Permanentă a Audiovizualului Mediteranean. Societatea Română de Radio este de asemenea membră la ABU, Asociația Asia-Pacific de Radio și Televiziune. Ioni, știi că avem un prieten la București care se ocupă de toată această activitate, este vorba de Dan Șanta.

Ioni Tuvia: Da, bineînțeles.

Dragoș Ciocîrlan: Ca perspectivă în 2014, pentru Radio România este creșterea audienței. Faptul că s-a schimbat organigrama presupune optimizarea fluxului de producție editorială.

Ioni Tuvia: Bun. Tu ai devansat deja o întrebare, așa că trec la cea de-a treia mea întrebare, asta era a doua, dar tu ai presupus-o, așa că nu mai revin asupra ei. Dragoș, pe lângă relatările zilnice pe care le efectuezi pentru Radio România Actualități, tu pregătești de mai mulți ani o carte. Ce ne poți spune despre conținutul ei?

Dragoș Ciocîrlan: Ți-am mărturisit acest proiect. Acum pot spune că este într-o fază avansată. De-a lungul anilor am strâns mii de minute. Sunt convorbiri, mai mult sau mai puțin convenționale. Personajele primului volum le-am cunoscut mai întâi pe cale virtuală, la Kol Israel, la emisiunile în limba română. Sunt evrei care au plecat din România și au făcut carieră în Israel. Mari personalități cărora voi le-ați oferit microfonul. Venerabilul Shlomo Leibovici Laiș mi-a vorbit despre începutul mișcării sioniste în România, când era un puști, despre vânzarea evreilor, un capitol din culise, cu mărturii. Shlomo a evocat pentru prima oară anumite detalii. Un capitol mare este consacrat familiei rabinului Guttman, prin mărturiile regretatului Guttman Ben-Zvi (zihrono livraha), apoi diplomatul Eliezer Palmor, care este tatăl actualului purtător de cuvânt al Ministerului Israelian de Externe. Firește, nu poate lipsi doctor Meir Rosen, implicat în procesul de pace, fost ambasador la Washington și Paris.

Ioni Tuvia: Va fi cred o carte incitantă și interesantă, bineînțeles, așa că aștept, așteptăm cu nerăbdare să o avem în mâini. Și o ultimă întrebare acum, Dragoș. Ce au însemnat pentru tine, personal, pentru experiența ta de ziarist radio, cei aproape 14 ani de când te afli în Israel?

Dragoș Ciocîrlan: Ioni, când avionul EL-AL zboară peste Mediterana și se apropie de Tel Aviv, auzim în căști un cântec cu Haim Moshe și Yoav Itzhak, iar apoi din nou Yoav Itzhak, de aici și până la sfârșitul lumii. Încă dinainte de 1989, când decola Antonov-ul, în beznă, de pe Băneasa și ajungea aici, din depărtare se vedeau luminile Israelului. Este Ba Bait. Ba Bait - drumul care urcă spre eternul Ierusalim.

Ioni Tuvia: Și ce impresie ai tu, Dragoș, despre procesul de pace care este acum din nou în actualitate și atât de discutat?

Dragoș Ciocîrlan: Ioni, când lumea arabă va recunoaște Israelul ca stat național evreiesc, va fi o altă realitate. Când arabii vor înțelege că este de preferat să facă pace, nu război, se va încheia conflictul dintre Israel și palestinieni.

Ioni Tuvia: Să sperăm.

Dragoș Ciocîrlan: Pe de altă parte, ultimele mișcări ale așa-numitei "primăveri arabe" au surprins și surprind marile cancelarii. Este o tradiție la Washington, Londra și Paris să nu fie cunoscute subtilitățile, să nu se înțeleagă realitatea de aici. Definițiile valabile pentru Occident nu sunt valabile și în Levant. Ioni, toate astea nu prea se înțeleg în marile cancelarii. Toată lumea dă sfaturi de la distanță, fără să aibă în vecinătate Hamastan și Hizballastan. În Siria, peste 130.000 de morți în războiul civil care se scurge ușor în Liban. Milioane de refugiați. Aproape nimeni, însă, nu vorbește despre sute de răniți sirieni, care au venit la frontieră și au cerut ajutor, au primit îngrijiri medicale în Israel.

Ioni Tuvia: Dragoș, îți mulțumesc pentru prezența ta în emisiune. Stimați ascultători a fost ziaristul Dragoș Ciocîrlan, corespondent pentru Israel al Radio România Actualități.



KOL ISRAEL - 14.02.2014 11:38