România - Mass media
RSS România - Mass media

Ziua Mondială a Radioului - Interviu cu Sergio Valzania, director adjunct al Radio Rai

Ziua Mondială a Radioului - Interviu cu Sergio Valzania, director adjunct al Radio Rai

13 februarie - Ziua Mondială a Radioului

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului. UNESCO a decis, în 2011, să instituie această zi, ca semn de prețuire pentru un atât de puternic vector de informație și cultură. Irina Bukova, director general UNESCO, face apel la toate radiourile mici sau mari să-și folosească această putere pentru a promova egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Irina Bukova: Astăzi celebrăm radioul ca o putere de liberă exprimare și pluralism, și pentru și pentru femei. Radioul poate duce orice mesaj oriunde și oricând. Trebuie să-i valorificăm la maximum această putere în beneficiul tuturor.

Pentru a marca Ziua Radioului, Uniunea Radiourilor și Televiziunilor Internaționale a creat o platformă web, pe care pot fi lăsate mesaje aparținând difuzorilor sau ascultătorilor, cu scopul de a promova media radiofonice în mai multe limbi.

***

12-02, 23:25 - Interviu cu Sergio Valzania, director adjunct al Radio Rai

Radioul are viitorul asigurat, dar va trebui să se adapteze tendințelor pieței media în anii care vor veni. Afirmația îi aparține directorului adjunct al Radio Rai, Sergio Valzania, împreună cu care am discutat, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, despre perspectivele acestui mijloc de comunicare în epoca digitală și despre funcția sa socială într-o lume globalizată.

Sergio Valzania: “Cu siguranță, peisajul sistemelor media s-a schimbat foarte mult, continuă să se modifice, și va aduce transformări în modul în care sunt generate programele, dar mai ales în interiorul companiilor care le produc. Radioul are viitorul asigurat, pentru că publicul va continua să asculte. Dacă odată un radio portabil era ceva straniu, acum toată lumea are un “device”, cum se spune, un instrument capabil să te pună în contact cu radioul. Așa că, în timp ce ne plimbăm sau facem orice altceva, îl ascultăm fără probleme, în orice moment al zilei. Cred, însă, că posturile de radio vor trebui, probabil, să se schimbe, pentru a se adapta unei piețe în care nu numai radioul, ci și televiziunea vor suferi modificări profunde. Cu siguranță, orientarea va fi mai mult spre sistemul on demand. Radioul public reprezintă o caracteristică a Europei. Noi continuăm să credem, după părerea mea pe bună dreptate, că posturile publice pot furniza un conținut mult mai bogat și diversificat decât oferă radiourile conduse de trendul pieței, așa că reprezintă o bogație colectivă pe care o are întreaga Europă, și cu greu ne putem imagina că ea poate fi risipită. Radio România este complet autonoma de televiziune, așadar poate trăi în mod liber și cu determinare confruntarea cu noul peisaj media, pentru că are bagajul de cunoștinte și experiente în acest sens”.

Pentru Radio Rai, întâlnirea cu Radio România este foarte importantă. Cele două posturi publice de la Roma și București au realizat împreună mai multe proiecte editoriale, “Via Francigena del Sud Roma – Gerusalemme” in 2012, “Via Tolosana” și “Drumul fagilor în Bucovina” în 2013, acesta din urmă dedicat celei de-a 85-a aniversări a Radio România. De asemenea, o producție Radio România este difuzată în podcast de Rai WebRadio. Pentru Radio Rai, colaborarea cu Radio România este importantă, pentru că scoate în evidență și prezintă publicului un fragment din istoria Italiei, explica Sergio Valzania.

Sergio Valzania: “Radiourile publice pot face mult mai mult decât fac posturile private, deoarece se încadrează într-un proiect de comunicare mai amplu și mai complex. Recunosc în instituția dumneavoastră un partener excelent. În Italia trăiesc peste un milion de români. Sensibilitatea serviciilor publice de radio de la Roma și București creează raporturi ca ale noastre, și caută apoi terenul favorabil pentru a le consolida, pentru a oferi italienilor o viziune completă despre ce înseamnă România. Eu am trăit în țara dumneavoastră o experiență cu totul aparte, datorită proiectului “Drumul fagilor în Bucovina”, realizat împreună cu dvs. pentru cea de-a 85-a aniversare a Radio România. Cu cât avem mai multe schimburi de acest fel, cu atât italienii vor ajunge să cunoască mai bine România. Și acesta este cel mai important aspect al colaborării noastre. În ultimii 20 de ani, Italia primit aproape un milion de români, deci un număr semnificativ al populației țării voastre. Iar Rai a început să vorbească despre acest lucru. Faptul că tocmai radioul public este cel care are legăturile cele mai strânse cu serviciul public din România nu este întâmplător. Acest lucru reprezintă un alt element al istoriei noastre care, datorită întâlnirii cu Radio România, devine istorie comună”.

Anul 2014 reprezintă pentru Rai o dublă aniversare: 90 de ani de la nașterea radiofoniei “Made in Italy” și 60 de ani de la cea a televiziunii în Peninsulă. În tot acest timp, Radio Rai a demostrat că joacă un rol important în istoria Italiei, spune Sergio Valzania:

Sergio Valzania: “Dacă ar trebui să scriem acum o istorie a Italiei din ultimii 90 de ani, aceasta trebuie să treaca obligatoriu pe la Rai, deoarece serviciul public a relatat ascultătorilor tot ce s-a întâmplat în acești ani – nu numai istorie, ci și ce înseamnă cultură, societate sau modă. Așadar, Rai a devenit un fel de memorie colectivă națională.”

Evenimentele speciale dedicate aniversărilor Rai au debutat pe 18 ianuarie la Roma, cu audiența acordată de Papa Francisc jurnaliștilor de la serviciul public din Italia. Iar Radio România, singura instituție media dintr-o țară majoritar ortodoxă, s-a aflat alături de colegii italieni și cu această ocazie. La invitația Președintelui Rai, Anna Maria Tarantola, Președintele Director General al Radio România, Ovidiu Miculescu, a fost prezent la ceremonia gazduită de Aula Paul al VI-lea de la Vatican, alături de conducerea Uniunii Europene de Radioteleviziune și de reprezentanții câtorva posturi de radio și televiziune publice din Europa. Prezența Președintelui Director General al Radio România la această audiența, în cadrul căreia i-a vorbit Suveranului Pontif despre excelenta colaborare dintre Radio România, Radio Rai și Radio Vaticana, are multiple semnificații, adaugă Sergio Valzania.

Sergio Valzania: “În primul rând, reflectă relația foarte apropiată dintre Rai și Radio România; apoi, semnificația ecumenică a rolului serviciilor publice. Președintele radioului public dintr-o țară majoritar ortodoxă se întâlnește cu Papa. Unii ar putea spune că nu e ceva care schimbă lumea. Nu o schimbă complet, dar eu spun că ceva schimbă, pentru că strânge legăturile și deschide noi căi de comunicare. Semnificativa prezență a românilor a transformat Italia într-un loc experimental de ecumenism, în care s-au întâlnit catolicii și ortodocșii. Nu este vorba de o întâlnire între leaderi, ci între experiențe la nivel local, în care comunitățile parohiale și diocezane catolice le primesc pe cele ortodoxe. Așa că se înțelege cât de mare este această apropiere.

Așadar, radiourile publice joacă un rol important în consolidarea unor legături deja foarte strânse dintre două țări cum sunt România și Italia. Cum se vede de la Roma rolul și locul Radio România în pesajul radiofonic european și mondial?

Sergio Valzania: “E de invidiat felul în care Radio România reușește să își îndeplinească rolul de serviciu public, atât în peisajul radiofonic internațional, cât și în politica sa de construcție culturală. Activitățile off-air ale radioului sunt foarte importante. Radio România are ceva de mare preț: un prestigios târg internațional de carte și Festivalul Orchestrelor Radio, care pun în lumină o caracteristică importantă a serviciilor publice europene, aceea de creatori de cultură. Continuați așa, pentru că este foarte bine ceea ce faceți”, a spus, în încheiere, directorul adjunct al Radio Rai, Sergio Valzania.

Autor: Iuliana Anghel – Radio România Internațional



Agenția RADOR - 13.02.2014 11:23