România - Mass media
RSS România - Mass media

Peste 40 de cineaști au semnat o scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta și ministrul Liviu Dragnea

Peste 40 de cineaști, printre care Cristi Puiu, Ada Solomon și Călin Netzer, au semnat o scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta și ministrul Liviu Dragnea, prin care le cer să renunțe la trecerea sălilor de cinematograf și a jumătate din bugetul fondului cinematografic sub jurisdicția administrațiilor locale. Protestul lor vizează două dintre prevederile proiectului legii descentralizării, dezbătut în ultimul timp, despre care spun că nu au altfel cum să îl conteste. Producătorul Ada Solomon a declarat redactorului nostru, Andreea Marin, că cinematografia, și așa într-o situație critică, ar putea avea mult de suferit de pe urma acestor măsuri, într-un moment în care aprecierea criticilor a crescut.

Ada Solomon: Ne-a surprins foarte tare inițiativa de a lua 50% din fondul cinematografic spre a-l redirecționa către administrațiile locale. Situația întregii rețele de exploatare, nu numai a producției de film, se află într-un moment absolut critic și în aceste condiții nu înțelegem de unde și cum a fost gândită această măsură.

Reporter: Ce proveniență are fondul cinematografic?

Ada Solomon: Sunt bani generați de producție și se reîntorc în circuit. Noi nu avem niciun ban de la bugetul de stat și, atâta vreme cât teatrele sunt subvenționate, nu înțeleg de ce nu putem avea și o rețea de cinematografe care să fie subvenționate.

Reporter: Dincolo de cuvinte și promisiuni, ce credeți că veți obține?

Ada Solomon: Sper că măcar vom atrage atenția încă o dată asupra problemelor dezastruoase în care se găsește rețeaua cinematografică din România și producția cinematografică în general.

Contactați de Radio România, reprezentanții Ministerului Dezvoltării transmit că prevederea potrivit căreia 50% din fondul cinematografic ar trebui transferat la administrațiile locale nu mai este valabilă. Surse din interiorul instituției au precizat că modificarea nu a fost operată și asupra documentului postat pe site, întrucât persoanele responsabile "ar fi uitat".Radio România Actualități - 7.11.2013 19:03