România - Mass media
RSS România - Mass media

Emblema de onoare din partea Statului Major al Forțelor Terestre oferită Președintelui Director General al Radio România

Emblema de onoare din partea Statului Major al Forțelor Terestre oferită Președintelui Director General al Radio România

În contextul parteneriatului special dintre Armată și radioul public, cu ocazia aniversării celor 85 de ani de la înființarea Radio România, domnul Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune, a primit pe 1 noiembrie, emblema de onoare din partea Statului Major al Forțelor Terestre.

Delegația Statului Major al Forțelor Terestre care ne-a vizitat la Radio România a fost condusă de General de brigadă Mihai Ciungu, Șeful Instrucției și Doctrinei în Statul Major al Forțelor Terestre.

Conform ediției speciale a emisiunii Euroatlantica, difuzată joi, 31 octombrie, de Radio România Actualități, colaborarea radioului public cu armata română a început încă din perioada interbelică. În 1934 șeful Secției II din Statul Major General notifica ministrului apărării naționale din perioada respectivă cum că ar fi foarte util pentru Armată dacă s-ar desfășura "una-două ședințe de 15-20 de minute pe săptămână pentru difuzarea programului destinat ostașilor din cazărmi între orele 12:00-13:00, când trupa se află în sala de mese, și o ședință de o oră în zilele de sărbători pentru Programul de educație național-patriotică".

Din 1938 apar pe programele Radioului emisiuni destinate pregătirii tineretului pentru apărare: Ora străjerului și Ora premilitară. Aceste emisiuni erau realizate de militari din Marele Stat Major, detașați în aceste structuri de pregătire a tineretului, și care, mai apoi, au constituit nucleul ce a realizat primele emisiuni de radiofonie militară. Prima emisiune a fost difuzată în 6 iunie 1940. Parteneriatul include inclusiv mesajul transmis de mareșalul Antonescu, care tot la Radio România le ordona ostașilor să treacă Prutul.

Armata Română este alături de ascultători de aproape 75 de ani și este parte a SRR datorită acestui parteneriat extraordinar, care s-a păstrat în timp. Ora Ostașului, așa cum s-a numit prima emisiune înființată în 1940, a mers mai departe, a devenit Ora Armatei. A urmat În slujba patriei - în perioada comunistă, după care, după 1990, Scriu carte din Armată, iar Ora Armatei și-a recăpătat titlul.

O altă emisiune care a reprezentat un parteneriat strategic al Armatei cu Radioul este Voci de acasă, o emisiune destinată militarilor aflați în teatrele de operații, tuturor celor care pot asculta Radio România în străinătate, dorind să afle vești despre sistemul național de apărare și politica României.Agenția RADOR - 2.11.2013 14:30