România - Mass media
RSS România - Mass media

Mesaje cu ocazia aniversării a 85 de ani de către Societatea Română de Radiodifuziune

"Radio România și-a îndeplinit în cei 85 de ani de existență sarcina de a informa și a educa publicul" - a declarat, astăzi, președintele director general al Radiodifuziunii Române, Ovidiu Miculescu. Potrivit acestuia, postul public de radio trece în prezent printr-un proces de modernizare care dorește în același timp să păstreze publicul fidel, dar și să atragă ascultători mai tineri.

Ovidiu Miculescu: Misiunea publică este una singură, pe cele trei coordonate, pe informație echilibrată, echidistantă, onestă, pe promovarea și apărarea culturii. Radio România este un jucător cultural, un actor cultural în momentul acesta, pentru că dezvoltă foarte multe proiecte, nu doar în on air ci și în off air. Radio România, pe această coordonată fundamentală a misiunii sale publice, nu cred că s-a schimbat foarte mult în acești 85 de ani și acesta este un lucru bun. Românii să ne asculte din ce în ce mai mulți, să vină pe undele noastre public mai tânăr, deci, suntem aici să îi servim exclusiv.

***

Mesajul președintelui Traian Băsescu cu ocazia aniversării Radio România

Radioul Public a împlinit azi 85 de ani, prilej pentru ca lideri politici să felicite instituția pentru istoria și misiunea sa. De-a lungul timpului, SRR a fost un etalon al profesionalismului și echidistanței pe piața mass-media din România - consideră Traian Băsescu. Acesta a transmis astăzi, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înființării Societății Române de Radio următorul mesaj:

"Sunt bucuros să felicit SRR în această zi aniversară, împlinirea a 85 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, pentru profundul devotament de care au dat dovadă jurnaliștii săi și personalul tehnic în promovarea valorilor spiritualității românești. De-a lungul timpului, SRR a fost un etalon al profesionalismului și echidistanței pe piața mass-media din țara noastră, o instituție care și-a construit un pretigiu din a informa corect și obiectiv și din a promova cultura românească. SRR reprezintă pentru români vocea care a legat generațiile și un simbol al continuității, indiferent de contextul social și politic. Doresc să adresez mulțumiri în numele meu și al poporului român tuturor celor care de-a lungul acestor 85 de ani de existență au contribuit cu atâta dăruire la consolidarea imaginii Radioului Public, devenind astfel un nume de referință al presei din țara noastră și nu numai. Consider că fundamentul acestei performanțe a SRR îl reprezintă angajații săi, care, prin munca lor bine făcută, au reușit să intre în casele românilor și în sufletele lor, timp de 85 de ani. Mulți ani înainte!"

Mesajul premierului Victor Ponta cu ocazia aniversării Radio România

Premierul Victor Ponta a felicitat Radio România. El consideră că Radio România este o instituție de cultură care face parte din istoria României și care a contribuit mereu la informarea societății românești.

Victor Ponta: Vreau să remarc că Radio România este sursa cea mai credibilă de știri și informații din țară și mă bucur că această credibilitate a fost păstrată și chiar crescută în ultima perioadă, dar este și un model de succes al unui serviciu public, prin faptul că este lider de audiență și o instituție stabilă din punct de vedere financiar. Mai vreau să subliniez și o realitate de necontestat și importantă pentru noi toți și anume faptul că de doi ani Radio România face eforturi deosebite pentru a difuza informație și cultură, dincolo de Prut, prin Radio Chișinău, eforturi pe care le salut și pe care le consider necesare în viitor și în alte zone în care există și se vorbește limba română și există populație românească. Vreau să felicit Radio România cu ocazia celor 85 de ani de existență, ca element de continuitate, stabilitate și performanță în mass-media românești și în peisajul radiofonic european și să vă urez tuturor celor care lucrați la Radio România, care reprezentați această instituție importantă, mult succes în continuare!

***

Mesajul Alteței Sale Regale Principesa Margareta cu ocazia aniversării Radio România

De 23 de ani conduce o fundație ce îi poartă numele, organizație non-profit cu filiale în mai multe țări, inclusiv în România, care se ocupă de îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor aflate în dificultate și contribuie la dezvoltarea societății civile din țara noastră. Este vorba despre Alteța Sa, Principesa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I, care ne mărturisește ce a însemnat de-a lungul timpului Radioul pentru familia regală.

Alteța Sa Regală Principesa Margareta: Pe 1 noiembrie 1928, în timpul primei domnii a tatălui meu, Regele Mihai I, se împlinea visul României unite de a avea un post de radio național. Timp de multe decenii, Radioul național a fost singurul mijloc de informare promptă a românilor, pe calea undelor fiind transmise marile decizii care au trasat cursul istoriei secolului XX. Radioul a fost apropape de tatăl meu, Regele Mihai, în momentul definitoriu al celui de-Al Doilea Război Mondial. Radioul a anunțat primul momentele din ziua de 22 decembrie 1989. Prin intermediul Radioului s-au transmis cele mai importante mesaje ale statului către români, dar și nenumărate ore dedicate cunoașterii, de exemplu emisiunile lui Nicolae Iorga, culturii - Radio România Muzical și Radio România Cultural fiind instrumente unice în mediul contemporan - și divertismentului de calitate. Astăzi, Radioul național și-a găsit un nou loc în panoplia mijloace de informare, prin discursul său public moderat, prin concizia și corectitudinea informației prezentate, dar și ca refugiu pentru arta și cultura de înaltă calitate, în special prin muzică și teatrul radiofonic. Familia mea și cu mine considerăm că parteneriatul pe care îl avem în prezent cu Radio România, concretizat de exemplu prin volumele despre Regele Mihai, publicate la editura "Casa Radio", este un atuu important prin intermediul căruia valorile, principiile și acțiunile Casei Regale pot să ajungă în casele tuturor românilor, inclusiv la sate și în comunități izolate, care sunt ignorate de alte mijloace de informare. Radioul este și mijlocul prin care membrii familiei mele și reprezentanții noștri pot comunica direct în dialog cu publicul larg, un exemplu foarte frumos în acest sens fiind participările repetate ale soțului meu, Principele Radu, la emisiunile matinale ale Radio România Actualități. Doresc de aceea să urez Radioului național la mulți ani și să sper că valorile fundamentale acestuia - reflectarea prezentului, păstrarea tradițiilor, promovarea interesului național - se vor regăsi mereu în programele sale.

****

Ionel Haiduc, președintele Academiei Române: Academia Română totdeauna a avut o colaborare bună cu Radiodifuziunea și apreciem calitatea emisiunilor, pentru că Radiodifuziunea Română este probabil cel mai bun instrument de comunicare către populație. Colaborarea noastră a fost foarte reușită în ultimii ani și contăm și pe viitorul apropiat și îndepărtat să se mențină. Felicităm colaboratorii Radiodifuziunii Române și în același timp și pe ascultătorii care se bucură de o sursă importantă de informare, educare, obiectivă și competentă.

Lilian Zamfiroiu, președintele Institutului Cultural Român: Aș putea să spun că, cel puțin în ceea ce mă privește, Radio România a rămas în continuare cea mai importantă sursă de informare, pentru că mizez foarte mult - și până acum nu am fost înșelat în așteptările mele - pe obiectivitatea postului național de radio. Știrile pe care le auzi la Radio România știi sigur că sunt știri adevărate. Interviurile pe care le auzi la Radio România știi sigur că sunt cu personalități care chiar au ceva de spus în domeniul lor de activitate. Deci, pentru mine, Radio România, în momentul de față, reprezintă reperul în privința obiectivității relatării. Ce mă mai leagă de Radio România sunt și câteva amintiri personale: am debutat la Radio România în calitate de colaborator încă din 1984, la emisiunea "Student club"; mai târziu am avut propriile mele emisiuni în cadrul a ceea ce se numea "Studioul tineretului" sau, după 1990, Radio România Tineret. Așadar, la Radio România mă simt, practic, ca la mine acasă și dacă prin această prismă aș putea fi acuzat de subiectivism, pentru că ascult aproape numai Radio România, îmi asum, să știți, acest subiectivism cu toată dragostea.

Gigel Știrbu, deputat, președintele Comisiei de Cultură: Celor care trudesc în instituția care a fost parte integrantă a tot ceea ce a însemnat elita mediei românești le doresc din toată inima să își mențină în continuare echidistanța, profesionalismul de care au dat dovadă în toată această perioadă îndelungată. Le urez din toată inima viață lungă și să fie la fel de profesionaliști cum au fost până acum.

Georgică Severin, senator, președintele Comisiei de Cultură: Puține instituții din România se pot mândri cu 85 de ani de funcționare neîntreruptă și, dacă vreți, o funcționare, să spunem, liniștită. Radioul a rămas unul din puținele locuri unde mai poți asculta un concert simfonic, unul din puținele locuri unde poți să asculți cu plăcere o piesă de teatru radiofonic și sper că și la 90, la 100 de ani, Radio România să fie aceeași valoare, aceeași garanție că avem un loc unde ne putem refugia cu urechea, fără să fim stresați de kitsch și nonvaloare.

***

Graham Dixon: Mă numesc Graham Dixon, sunt directorul BBC Radio 3 în Londra, canalul BBC dedicat artelor și muzicii clasice. Este o mare plăcere să-i salut pe colegii noștri români. Colaborăm îndeaproape în cadrul EBU, am lucrat împreună la multe proiecte, am vizitat această organizație și de aceea îmi face o reală plăcere să vă transmit salutările mele. BBC și Radio România sunt organizații care împărtășesc aceleași țeluri, acelea de a educa și informa publicul și de a oferi programe de divertisment. Nu-mi rămâne decât să vă urez să continuați să faceți acest lucru și în următorii 85 de ani!

Anna Maria Tarantola, președintele Radioteleviziunii Italiene RAI: Am acceptat cu plăcere invitația de a adresa câteva cuvinte pentru a saluta cea de-a 85-a aniversare pe care o sărbătoriți. Chiar și în epoca Internetului, radioul își menține importanța și rolul său de comunicare, informare, educație, divertisment, pentru că îl putem asculta în orice moment. Doresc să subliniez excelenta cooperare dintre radio RAI și Radio România, o colaborare care se manifestă atât la nivel bilateral, cât și multilateral, în cadrul marii familii a serviciilor publice europene, în cadrul Uniunii Europene de Radio Televiziune, al Conferinței Permanente a Audiovizualului Mediteranean - COPEAM și al comunității italofone de radioteleviziune. Cu ocazia celei de-a 85-a aniversări, urez, așadar, postului Radio România să își desfășoare, și pe viitor, importantul rol pe care îl are în organizațiile internaționale din care face parte.

Jean-Luc Hees, președinte-director general al Radio France: Mai întâi vreau să vă urez la mulți ani, pentru că 85 de ani este o vârstă frumoasă, și vă mai spun mulți înainte! Mă bucur să mă aflu la București, în Casa Radio, care împlinește, și ea, 50 de ani și la a cărei inaugurare a participat însuși președintele Charles de Gaulle, pe 14 decembrie 1963. Gnerealul de Gaulle, care iubea foarte mult România, a spus atunci ceva extraordinar și am să repet: "Clădirile n-au viață fără idei". Radio România este un spațiu plin de idei bune. Este un serviciu public de care cetățenii au nevoie.

***

Pier Luigi Malesani, secretar general al Conferinței Permanente a Audiovizualului Mediteranean: La mulți ani postului Radio România, corporația-soră pe care o dorim cât mai activă în cadrul marii noastre familii COPEAM! Radio România ne este un foarte bun prieten și partener, o perlă a Coroanei, dacă pot spune. Chiar dacă geografic nu face parte din bazinul Mediteranei, România are spiritul și atitidinea caracteriostice acestei zone, așa că ținem foarte mult la prezența Radio România în această organizație, pentru că este un partener extrem de activ, atât ca idei, cât și ca participare la proiecte.

Ingrit Deltenre, director general EBU: Radio România este un membru respectat și foarte apreciat al comunității radiofonice a Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Concertele extraordinare oferite de Radio România îmbogățesc peisajul concertistic mondial. De asemenea, Radioul Public este un participant activ la discuțiile privind viitorul radioului. În acești ultimi 85 de ani, programele Radio România au fost formate și transformate de guverne, războaie, tehnologie și, mai ales, de angajații săi și de dumneavoastră, ascultătorii. În numele Uniunii Europene de Radio și Televiziune, vă doresc succes tuturor și sper să rămâneți implicați și conectați, indiferent de mijloace, la Radio România. În aceste condiții, sunt sigură că viitorul sună bine pentru Radio România.

Dominique d'Olne, șeful redacțiilor radio RTBF, Belgia: Radioul belgian, care va împlini 100 de ani în 2014, urează "La mulțui ani!" mai tânărului său frate, Radio România. Cred că locul postului românesc în inimile ascultătorilor este unul similar cu cel al celorlalte radiouri publice europene, un mijloc de informare de o importanță capitală în viața noastră de zi cu zi.

Javad Mottaghi, secretar general al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific: Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific, împreună cu cei 255 de membri ai săi din toată lumea, este bucuroasă și onorată să fie alături de dumneavoastră pentru a marca 85 de ani în slujba ascultătorilor români. Radio România se face remarcat atât în privința promovării conținutului local, cât și în respectarea obligației de a modela o societate informată și educată. De asemenea, Radio România a realizat mari progrese în eforturile sale de a implementa concepte și tehnologii de radiofonie moderne. Suntem, de asemenea, încântați să menționăm că Radio România a jucat un rol activ pe scena Radiodifuziunii Internaționale, în calitate de colaborator constant al forumurilor internaționale de radiodifuziune, prin intermediul schimburilor de expertiză și opinii, de care au putut profita și alte posturi de radio regionale.

Părintele Federico Lombardi, director general Radio Vatican: Să vorbești de un post de radio care sarbătorește 85 de ani este întotdeauna un prilej fericit, fie pentru a privi înapoi și a redescoperi entuziasmul inițial, fie pentru a înțelege provocările unui prezent din ce în ce mai digital și global. Astăzi, mai mult ca în trecut, omul cunoaște creșterea dezorientării și a singurătății, pierderea sensului vieții, incapacitatea de a face referințe la o casă și greutatea de a stabili legături profunde. Poate tocmai de aceea, astăzi, mai mult ca în trecut, este nevoie de comunicatorii care să transmită căldură umană și să înflăcăreze inimile. La câteva ore după alegerea sa, Papa Francisc se adresa operatorilor mass-media cu aceste cuvinte: "Voi aveți capacitatea de a recepta și exprima așteptările și exigențele timpului nostru, de a oferi elemente pentru o lectură a realității. Munca voastră are nevoie de studiu, sensibilitate și experiență, ca oricare altă profesiune, dar comportă o atenție deosebită față de adevăr, bunătate și frumusețe." Radio Vatican adresează cele mai bune urări postului Radio România, cu vechea expresie latină "Ad multos annos!", "La mulți ani!"

Crin Antonescu, președintele Partidului Național Liberal, președintele Senatului: În mod sigur, această aniversare este pentru mulți dintre dumneavostră, cei care ați construit Radio România, momentul încununării unor eforturi de o viață și al unor amintiri de la începuturile acestei aventuri numite radio. Pentru alții dintre dumneavoastră este începutul, un început plin de speranță, al unui viitor. Radioul Public îmi evocă în acest moment amintiri plăcute din copilăria mea, din tinerețea mea și sunt convins că milioane de români care vă ascultă, vă așteaptă în fiecare zi cu tot ceea ce ați oferit și oferiți în acești ani.

Vasile Blaga, președintele Partidului Democrat Liberal: Discutăm de 85 de ani de istorie a României pe care Radio România Actualități a prezentat-o, indiferent de zona pe care s-a îndreptat - social, politică, sportivă. Să nu uităm, cei din generația mea urmăreau știrile sportive în primul rând la Radio România Actualități. Eu vă doresc mult succes, o viață lungă în continuare și să rămâneți obiectivi, indiferent de natura știrilor pe care le prezentați. Politicienii vin și pleacă, puterile vin și pleacă, Radio România Actualități va dăinui.

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților: Radio România Actualități face parte din viața mea, la modul cel mai firesc și natural. Am crescut cu teatrul radiofonic, iar mai apoi, am avut bucuria de a sculta muzica anilor '70-'80, prin intermediul dumneavoastră. Cele mai noi știri din cele mai fierbinți locuri ale lumii le-am ascultat pentru prima dată tot la Radio România Actualități, iar de când am intrat în politică, Radio România Actualități a fost întotdeauna o instituție la care am colaborat extrem de bine și vreau să îi felicit pe toți jurnaliștii, pe toți tehnicienii care lucrează acolo pentru munca extraordinară pe care o depun zi de zi pentru iubitorii de radio. La mulți ani Radio România!

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: Gândul de a le spune " La mulți ani!" din tot sufletul, să le dea Dumnezeu încă sute și mii de ani! Și să dea Dumnezeu să fie ei așa cum au fost și așa cum îi știu eu de când eram puști și nu aveam televizor și ascultam cu toții la difuzor, dar ce ascultam era plăcut! Dacă lucrurile vor continua așa - și sper să continue - eu cred din tot sufletul că oamenii ăia de acolo sunt în stare să poată să asigure ceea ce vă spuneam înainte, adică să placă cetățenilor, Bucureștiului și României, în general. Încă o dată, La mulți ani!

Emil Constantinescu: Multă lume se întreabă dacă, în epoca vizualului în care comunicarea este dominată de imagine, radioul, care se bazează doar pe sunet, mai are ceva de spus. Răspunsul meu este: Radioul Public are un viitor! În primul rând, forța cuvântului. Așa cum cred în carte, așa cred și în radio. Oamenii au nevoie de Radioul Public, au nevoie de un radio care să mențină ținuta culturală a emisiunilor, într-o epocă în care, sigur, accentul pe divertisment pare să devină copleșitor.

Varujan Pambuccian, liderul minorităților naționale, altele decât cea maghiară: Importanța și impactul pe care Radioul îl are în continuare asupra oamenilor este foarte mare și eu sper că acest impact se va menține, că Radio România va continua să vină cu progamele de calitate cu care vine, pentru că asta îl diferențiază foarte mult de foarte multe alte radiouri, să continue să fie interesant, să continue sa fie ascultat și să continue să aibă impactul pe care l-a avut până acum în societatea românească.



Radio România Actualități - 1.11.2013 13:48