România - Mass media
RSS România - Mass media

Personalități invitate la Sala Radio, la evenimentele ce marchează aniversarea a 85 de ani de la primul semnal Radio România

Personalități invitate la Sala Radio, la evenimentele ce marchează aniversarea a 85 de ani de la primul semnal Radio România

Pentru a aniversa 85 de ani de la primul semnal de radio în România - 1 noiembrie 1928 – momentul apariției Societății de Difuziune Radio-telefonică, așa cum era denumit pe atunci serviciul public de radio, Orchestrele și Corurile Radio România au propus publicului o săptămână întreagă de manifestări la cel mai înalt nivel artistic (27 octombrie - 3 noiembrie).

La evenimentul ce se va desfășura joi, 31 octombrie, de la ora 19:00 la Sala Radio, sunt așteptați demnitari și membri ai Casei Regale a României, membri ai Corpului Diplomatic ș.a. Invitații speciali și melomanii care se vor afla în această seară la Sala Radio vor asista la o sărbătoare a instituției transformată într-o sărbătoare a muzicii prin cei patru artiști reuniți pe scenă.

Rareori veți avea ocazia de a vă bucura, într-un singur eveniment, de artiști ca dirijorul Cristian Mandeal, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail, cei trei fiind soliști concertiști ai Orchestrelor și Corurilor Radio România și numărându-se printre cei mai apreciați muzicieni români aplaudați în țară și peste hotare.

Programul nu putea fi decât unul deosebit: Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian, și orchestră semnat de Beethoven, suita Tablouri dintr-o expoziție (Musorgski – versiunea orchestrată de Ravel) și compoziția enesciană Suita pentru orchestră nr. 1 în do major.

Seria de evenimente dedicată celor 85 de ani Radio România va continua vineri, 1 noiembrie (19.00), ziua ce marchează efectiv cei 85 de ani de radiodifuziune în România, când Sala Radio va găzdui un alt eveniment special: recitalul de la București al turneului național "Vioara lui George Enescu" (ediția a II-a), susținut de violonistul Gabriel Croitoru și de pianistul Horia Mihail. Gabriel Croitoru a obținut prin concurs dreptul de a cânta pe vioara Guarneri ce a aparținut lui Enescu, care se află în administrarea Muzeului Național „George Enescu”. Conceptul turneului este unul cu totul special : dacă de obicei privilegiații evenimentelor artistice importante sunt locuitorii marilor orașe, cei doi muzicieni au ales să ducă fascinația muzicii clasice mai departe, în locuri lipsite de viață artistică, în satele din România.

Programul serii înseamnă lucrări semnate de Beethoven - Sonata nr. 8 în sol major pentru pian și vioară, Enescu - Impromptu concertant în sol bemol major pentru vioară și pian, Ravel - Tzigane, rapsodie de concert, Tartini - Sonata în sol minor pentru vioară solo - „Trilul diavolului” și Chausson - Poemul pentru vioară și pian.



Agenția RADOR - 31.10.2013 17:50