România - Mass media
RSS România - Mass media

S-a încheiat Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic `Grand Prix Nova`

S-a încheiat Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic `Grand Prix Nova`

6 octombrie, ora 14:25 - Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, s-a încheiat oficial, aseară, cu spectacolul "Ce știe orașul?", regizat de Mihai Lungeanu, după textul "Ce știa satul" de Ion Valjan. Acesta a fost primul text dramatizat de Teatrul Național Radiofonic, prezentat în anul 1929. Organizatorii au ales acest spectacol în semn de omagiu pentru cei care au creat un gen radiofonic.(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

***

4 octombrie, ora 18:48 - Festivitatea oficială de premiere a laureaților primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova", organizat de Radio România, în parteneriat cu URTI, sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României și sub patronajul Ministerului Culturii, a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a domnului Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Radio România, cărora li s-a alăturat domnul Nils Heyerdahl, Președintele Juriului, domnul Alain Masse, Directorul General al URTI, participanții la festival și reprezentanți ai presei.

„Sunt foarte fericită că Radio România a avut inițiativa organizării acestui festival internațional de teatru radiofonic, este foarte important și vă doresc un viitor cât mai lung și constructiv și multe alte țări să se alăture festivalului în anii următori. Felicit toți participanții, iar pe câștigători în mod special, și mă bucur că organizarea acestui eveniment în domeniul artei și creativității arată o parte din adevărata față a României”, a declarat Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Domnul Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Radio România, a ținut, la rândul său, să remarce că „este o onoare să ne aflăm aici, astăzi, cu această ocazie specială și, încă o dată, îmi exprim gratitudinea pentru înaltul patronaj al Alteței Sale Regale oferit acestui eveniment. Au existat multe pietre de hotar în existența de 85 de ani a Radio România, voci extraordinare și momente remarcabile care au dat consistență și continuitate împlinirilor noastre”. După ce a felicitat laureații de anul acesta, domnul Ovidiu Miculescu și-a manifestat încrederea în viitoarele ediții ale festivalului, care vor susține și impulsiona teatrul radiofonic la nivel internațional.

Nils Heyerdahl, Președintele Academiei Norvegiene pentru Limbă și Literatură, președintele juriului, a mulțumit Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta pentru găzduirea evenimentului și înmânarea premiilor, dar și organizatorilor de la Radio România pentru profesionalismul lor în munca de structurare a primei ediții a Grand Prix Nova. A anunțat apoi laureații primei ediții a festivalului:

Secțiunea TEATRU SCURT

Locul I - Glagoljon / HRT, Radio Croația
Locul II - Vai, sărmanul tată! / Radio România
Locul III - iota mikro / Aurélie Lierman, Belgia

Secțiunea RADIO DRAMA

Locul I - Faust Song of the Sun / Werner Fritsch, Germania
Locul II - The Startling Truths of Old World Sparrows / BBC Radio Drama
Locul III - Peccata Mortalis / Petschinka, Austria

Închiderea oficială a festivalului se va desfășura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19:00, cu reprezentația "Ce știe orașul", un scenariu de Mihai Lungeanu, după textul "Ce știa satul" de Ion Valjan, un eveniment teatral și muzical, coproducție Radio România Cultural și Teatrul de Comedie.

Între 30 septembrie și 5 octombrie, în sălile de conferințe ale Hotelului Continental, s-au desfășurat audițiile și dezbaterile juriului și creatorilor programelor înscrise în concurs, prilej pentru toți cei prezenți de a cântări noile tendințe stilistice, precum și viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă și alertă schimbare.

De la tradiție la modernitate în teatrul radiofonic și ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăși formulele de expresie consacrate și de a oferi publicului o experiență sonoră inovatoare? Sunt provocările la care au încercat să răspundă participanții la Grand Prix Nova – Voicing The Future, festival care a adus la București cele mai revoluționare producții radiofonice din lume.

Festivalul Internațional Grand Prix Nova s-a adresat deopotrivă creatorilor, specialiștilor, dar și iubitorilor de teatru radiofonic, obiectivul său fiind acela de a promova inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic. Festivalul a oferit profesioniștilor de radio din întreaga lume un cadru competițional în care și-au prezentat producțiile teatrale. În urma preselecțiilor au intrat în concursul de anul acesta spectacole radiofonice de la 27 de companii, din 22 de țări din întreaga lume.

Juriul acestei prime ediții a Festivalului Grand Prix Nova a fost format din personalități și profesioniști de renume: Nils Heyerdahl, Președintele Academiei Norvegiene pentru Limbă și Literatură, președintele juriului; Alison Hindell, redactor-șef al Departamentului Teatru al BBC; Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic și Documentar de la Hvar, Croația; Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra; Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Național Radiofonic) din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

GALERIE FOTO (CLICK PE FOTOGRAFIE PENTRU MĂRIRE):Radio România - Direcția Comunicare și Marketing - 6.10.2013 14:05