România - Mass media
RSS România - Mass media

Interviu acordat cotidianului Jurnalul Național de președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, cu ocazia aniversării a 85 de ani de existență a radioului public

Interviu acordat cotidianului Jurnalul Național de președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, cu ocazia aniversării a 85 de ani de existență a radioului public

Președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a vorbit într-un interviu acordat ediției online a cotidianului Jurnalul Național și publicat joi, 3 octombrie 2013, despre ce înseamnă Radio România la aniversarea a 85 de ani de existență și, mai ales, despre ce promite Radioul public pentru următorii ani.

Referindu-se la istoria celor 85 ani de radiodifuziune românească, actualul director al radioului, Ovidiu Miculescu, a afirmat: “Radioul a rămas vertical, serios, dedicat misiunii sale publice și extrem de credibil și, aș îndrăzni să spun, extrem de puternic în peisajul media, în ciuda a tot ceea ce a avut de traversat.”

Vorbind despre ansamblul instituțiilor care compun radioul public, Ovidiu Miculescu a precizat: “Radio România înseamnă, de fapt, multe canale, înseamnă orchestrele și corurile radio, înseamnă Editura Casa Radio, târgul Gaudeamus, înseamnă Rador, dar și Radio Chișinău, Radio România Internațional, studiourile regionale ș.a.m.d.”

Referindu-se la activitatea Agenției de Presă RADOR, președintele director general al SRR a explicat: “Rador, în acest moment este ceea ce putem numi mai mult o agenție de monitorizare a presei. La capitolul generare de știre proprie încă nu este acolo unde ar trebui să fie. Rador e foarte bun pe monitorizare de publicații, posturi de radio și tv, peste 400 de posturi, livrează produs jurnalistic de acest gen foarte complex și serios și constituie, bineînțeles, pentru Departamentul de știri al Radio România, o sursă. În acest moment el nu e ceea ce se cheamă o agenție clasică de știri. 80-90 la sută e o agenție de monitorizare a presei. Tindem spre acest obiectiv, nu e simplu, dar încercăm. Radorul generează un produs bun, este un partener serios, reacția este rapidă. Cred că suntem cei mai buni din piață și cei mai credibili în acest moment. Credibilitatea este una din calitățile cele mai importante pe care SRR o declină, prin toate segmentele ei, [...]”

Președintele radioului național a menționat cele mai importante obiective pentru misiunea de serviciu public: “Gestionarea corectă și eficientă a banilor, stabilitatea financiar-economică este o bază solidă; și performanța profesională, care înseamnă programe bune, evenimente, cultură, educație, tot ceea ce reprezintă misiunea noastră publică; deci audiența – dacă ea există, înseamnă că ne-am îndeplinit misiunea publică. [...]Ultimele două-trei cercetări de audiență plasează Radio România pe primul loc, în termeni de market-share, de cotă de piață. Și aici nu vorbim de toate posturile agregate, ci despre Radio România Actualități, care este lider de piață, în termeni de market-share, pe național, pe urban și pe București.”

Întrebat despre perspectiva unei posibile restructurări în SRR, Ovidiu Miculescu a subliniat: “Studiem lucrul acesta. Aș vrea să fiu extrem de limpede că ideea pe care o vom urmări este: cei buni – și sunt mulți în această instituție – vor fi cei pe care ne vom baza și mai mult ca până acum, iar pe cei care nu-și regăsesc locul s-ar putea să îi reorientăm.”

Vorbind despre proiectele radioului public, dl. Ovidiu Miculescu a afirmat că modernizarea e un obiectiv foarte important: “Acest lucru se observă și se va observa (și) din aceste grile noi, care sunt construite mai modern, mai complex, mai inteligent, astfel încât să corespundă întregii palete de teme, de subiecte, de zone pe care un post public trebuie să le acopere. Aici includ: cultura, educația, limba română, valorile naționale, Europa, identitatea națională, minoritățile. [...]Suntem echilibrați, echidistanți, informăm, livrăm o informație de calitate pe componenta de misiune publică. [...]Undele lungi sunt de pe vremea tinereții părinților mei sau a maturității bunicilor mei... Media audiovizuale sunt dependente și ajutate de tot ce înseamnă IT. Trăim într-o eră a comunicării electronice, mergem spre platforme comune, deci trebuie să folosim aceste avantaje, să ne ajutăm de ele.”

Președintele director general al SRR a concluzionat: “Trebuie să ne vedem de drumul nostru, să rămânem conscevenți misiunii publice; oamenii din media serioasă, responsabilă, nu trebuie să cedeze, știm cu toții, nu sunt bani, salariile sunt mici, satisfacțiile profesionale sunt și ele rare, dar dacă cedăm cred că alunecăm fără întoarcere pe acea pantă pe care nu ne-o dorim. Este un război de anduranță, pentru că iată, lucrurile, după 23 de ani, nu s-au decantat încă și trebuie luptat.[...]Eu vreau să îi felicit pe colegii mei din SRR, să le transmitem un mesaj de colegialitate și de respect, lor și colaboratorilor cu care noi lucrăm, mizez pe ei în acest demers și sunt absolut sigur că într-o zi vom înțelege cu toții că performanța este cea care face diferența.”

Interviul integral poate fi regăsit la adresa:
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/radio-romania-implineste-85-de-ani-652683.html



Agenția RADOR - 3.10.2013 18:33