România - Mass media
RSS România - Mass media

Interviu în exclusivitate cu Mogens Blicher Bjerregard, noul președinte al Federației Europene a Jurnaliștilor

Interviu în exclusivitate cu Mogens Blicher Bjerregard, noul președinte al Federației Europene a Jurnaliștilor

La Dublin s-a desfășurat Congresul Federației Internaționale a Jurnaliștilor, una dintre cele mai importante organizații sindicale din lume. Cea de-a 28 a ediție a congresului a fost onorată de discursul rostit în fața jurnaliștilor din peste 100 de state de către președintele Irlandei, Michael Higgins. Cea mai importantă temă a congresului a fost crearea de locuri de muncă decente și un NU declarat austerității.

Congresul s-a încheiat cu votarea unei noi conduceri a FIJ și a unor rezoluții.

Jim Boumelha a fost reales președinte al FIJ, iar în funcția de președinte al Federației Europene a Jurnaliștilor a fost ales Mogens Blicher Bjerregard, jurnalist danez, președinte al Uniunii Jurnaliștilor din Danemarca din anul 1999.

Reporter: Nicoleta Balaci - Care ar fi problemele jurnalismului în acest moment? Sunt probleme specifice în anumite state?

M.B. Bjerregard: Vreau să spun că fiecare stat trebuie să se preocupe să creeze cele mai bune condiții pentru jurnaliști. Trebuie să ne preocupe să creăm cele mai bune condiții pentru ca jurnaliștii să-și desfășoare activitatea. Noi sindicatele trebuie să fim pregătite pentru reformă. Da, avem nevoie de reformă. Problemele pe care le avem azi în jurnalism sunt diferite de cele de acum 10 ani. Jurnalismul s-a schimbat în ultimii ani și de aceea noi sindicatele trebuie să fim capabile să ne adaptăm, de aceea ar trebui să fim mult mai conștienți în a aborda problemele, în a găsi soluții, trebuie să fim pregătiți să ne schimbam. De aceea trebuie să existe o înțelegere reciprocă a problemelor jurnaliștilor.

Reporter: Acesta este mesajul dvs. către secțiile europene? Tocmai ați început un mandat. Aceasta este ideea? Ca jurnalismul să se adapteze la noile provocări?

M.B. Bjerregard: Sunt atât de multe abordări în acest sens în Europa, pentru viitor, pentru ca jurnalismul să existe. În relația sindicatelor cu angajatorii, aceștia trebuie să învețe să asculte să găsească formule realiste pentru rezolvarea problemelor. Trebuie să se țină cont de toate punctele de vedere diferite.



Agenția RADOR - 8.06.2013 15:27