România - Mass media
RSS România - Mass media

Dublin: Congresul Federației Internaționale a Jurnaliștilor, ediția a 28-a

Dublin: Congresul Federației Internaționale a Jurnaliștilor, ediția a 28-a
Comitetul executiv al FIJ

La Dublin s-a desfășurat Congresul Federației Internaționale a Jurnaliștilor, una dintre cele mai importante organizații sindicale din lume. Cea de-a 28 a ediție a congresului a fost onorată de discursul rostit în fața jurnaliștilor din peste 100 de state de către președintele Irlandei, Michael Higgins. El a spus că libertatea de exprimare e un drept fundamental stipulat în Declarația Universală privind Drepturile Omului a ONU. Libertatea de expresie și a presei trebuie să se regăsească în orice societate liberă, democratică - a mai spus președintele Irlandei, țară care deține până la 1 iulie președinția UE, în discursul rostit în fața jurnaliștilor.

Cea mai importantă temă a congresului a fost crearea de locuri de muncă decente și un NU declarat austerității (Decent Jobs, not Austerity). Au vorbit pe aceasta temă Jim Boumelha, președintele FIJ, Frances O’Grady, secretar general al sindicatelor, David Begg, secretar general al Confederației Irlandeze a Jurnaliștilor, și Beth Costa, secretar general al FIJ.

Congresul s-a încheiat cu votarea unei noi conduceri a FIJ și a unor rezoluții. Jim Boumelha a fost reales președinte al FIJ. Potrivit unei declarații de presă a FIJ, cei doi candidați au fost Philippe Leruth, un jurnalist belgian veteran care a fost vicepreședinte al Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ) în ultimii nouă ani, și Jim Boumelha, care a fost ales pentru prima dată în calitate de președinte la Congresul de la Moscova, în 2007. Anterior, el a fost trezorier al FIJ.

În declarație se mentionează că Jim Boumelha a fost ales cu 191 de voturi, față de 178 de voturi pentru Philippe Lerouth. Comunicatul FIJ precizează: "Din cauza unei discrepanțe legate de numărul de voturi exprimate, prezidiul a cerut delegaților să voteze dacă votul trebuia reluat. Prezidiul a decis prin vot că nu este cazul, iar Jim Boumelha a fost reales oficial". În urma deciziei, delegații din partea Germaniei și Canadei au decis să părăsească Congresul Mondial, în semn de protest față de procedurile utilizate pentru a alege președintele. Ei au emis o declarație, susținând că procedurile "nu au fost în conformitate cu standardele democratice". Această declarație a fost ulterior susținută de alte 14 țări.Agenția RADOR - 8.06.2013 15:22