Sănătate
RSS Sănătate

De vineri, românii vor primi prin poștă cardul de sănătate

De vineri, românii vor primi prin poștă cardul de sănătate

Românii vor primi, de vineri, acasă, prin poștă, cardul de sănătate, care se dorește o confirmare a prezenței lor la furnizorul de servicii medicale, dar și o formă de validare a calității de asigurați. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate estimează că distribuția acestora se va putea încheia la sfârșitul lunii octombrie, dar folosirea lor nu este obligatorie, ci doar recomandată până la începutul anului viitor. Ulterior, pacienții vor fi scutiți de prezentarea cardului de sănătate doar pentru serviciile medicale de urgență.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a explicat în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualități ce este de făcut imediat după primirea cardului de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase: Odată intrat în posesia cardului, asiguratul îl va prezenta la primul furnizor de servicii medicale la care va merge. Nu contează dacă acest furnizor este medicul de familie, medic specialist sau laborator sau orice alt furnizor. Cardul pe care îl primește asiguratul acasă este invalid. Pentru a valida acest card, trebuie prezentat furnizorului de servicii medicale, care îl va introduce într-un cititor, iar aplicația cardului va solicita schimbarea PIN-ului cu care vine cardul, 000, într-un PIN personalizat, format din patru cifre. Ori de câte ori va accesa un serviciu medical, va trebui ca asiguratul să tasteze acest PIN.

În cazul în care pacienții sunt nedeplasabili sau în imposibilitatea de a-și tasta singuri codul PIN unic și personalizat, este necesară împuternicirea unei alte persoane, a mai precizat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.Radio România Actualități - 16.09.2014 19:00