Sănătate
RSS Sănătate

PillCam - pilula cu cameră care face fotografii în corpul uman

PillCam - pilula cu cameră care face fotografii în corpul uman

"Pillcam" este un ingenios dispozitiv alcătuit dintr-o cameră video miniaturală și un sistem de iluminat cu LED. Este înghițit la fel ca o pastilă și, trecând prin tractul digestiv, dezvăluie eventuala existență a unor anomalii la acest nivel.

Cu ajutorul acestui dispozitiv, ce captează 18 imagini pe secundă, medicii pot identifica probleme pe care alte metode de investigație nu le pot dezvălui, nici măcar endoscopiile. Endoscopul - un tub flexibil subțire, cu o cameră video în vârf – "vede" interiorul esofagului, al stomacului și al intestinului gros, dar intestinul subțire rămâne inaccesibil acestui tip de investigație.

În schimb, dispozitivul Pillcam poate filma interiorul intestinului subțire pe toată lungimea acestuia (2-8 metri). Pillcam este un dispozitiv de unică folosință și odată înghițit, urmează același drum ca și hrana și parcurge întregul tract digestiv în câteva ore.

Investigația este costisitoare, dar cu ajutorul ei pot fi identificate afecțiuni severe și adesea dificil de diagnosticat, precum boala celiacă și maladia Crohn.

(www.publika.md - 8 august)Agenția RADOR - 11.08.2014 14:34