Sănătate
RSS Sănătate

Soarele - cu bune și rele

Soarele  - cu bune și rele

Soarele devine de la o vară la alta tot mai dăunător pentru piele. Razele lui sunt mult mai puternice decât pe vremea părinților noștri. Acest corp ceresc, emite un spectru de raze format din: radiații gamma, raze X, raze ultraviolete - UVA, UVB, UVC , lumina vizibilă, undele radio, infraroșii. O parte importantă este absorbită de stratul de ozon, picăturile din atmosferă și de praf. Stratul de ozon se micșorează anual din cauza poluanților atmosferici și, de la an la an, ajung mai multe tipuri de radiații puternice la nivelul pământului.

Radiația solară se manifestă sub forma unui spectru continuu, de la 200 la 400 nanometri însă mediul științific a decis descrierea acestuia în scale, în funcție de efectele diferitelor lungimi de undă, după cum urmează:

• radiația UVC (200-290 nanometri) este în întregime absorbită de stratul de ozon;

• radiația UVB (290-320 nanometri) pătrunde în atmosferă și este responsabilă de producerea arsurilor cutanate;

• radiația UVA (320-400 nanometri) pătrunde în atmosferă și este responsabilă de îmbătrânirea cutanată și de apariția cancerelor de piele.

Razele ultraviolete sunt radiațiile solare cu cel mai dăunător efect asupra vederii și care dau modificările cele mai importante la nivelul pielii.

Clasificarea tipurilor de piele, după sensibilitatea la razele solare poartă numele de fototip. Sunt identificate șase fototipuri, corespunzând celor șase tipuri de piele și culorii părului. Cu cât fototipul este mai mic, cu atât persoana în cauză trebuie să se protejeze mai mult de soare.

Persoanele cu ten mai brun sunt mai rezistente la arsurile solare pe când cele cu ten alb sunt mai predispuse la arsuri. Arsurile solare profunde sporesc riscul infectării cu virusuri și bacterii. Cei mai sensibili la radiațiile solare sunt copiii, persoanele în vârstă, precum și cele care suferă de boli cardiovasculare, în special cei cu hipertensiune.

Pentru a evita arsurile solare care fragilizează epidermul este necesară expunerea progresivă la soare. Astfel, pielea are timpul necesar să producă melanină, care este un pigment cu rol protector.

Pe lângă arsura solară, printre efectele nedorite ale expunerii la soare se află :

- leziunile la nivelul ochiului și afecțiuni ale corneei ;

- insolația, o inflamație a învelișurilor creierului, cu manifestări și consecințe deseori foarte grave;

- cancerul de piele ;

- agravarea unor boli cum sunt: lupusul eritematos, acneea estivală sau orice infecție a pielii.

Efectele pozitive ale expunerii la soare sunt:

- efectul antirahitic obținut prin sinteza vitaminei D de către organism sub influența razelor ultraviolete;

- ameliorarea unor boli cutanate precum: dermatita atopică, psoriazisul, vitiligo;

- purificarea aerului și a suprafețelor din locuință;

- menținerea sănătății psihice și creșterea toleranței la stres;

- reglarea somnului.

Oricât de multe ar fi proprietățile benefice ale razelor solare și oricât le-am aprecia, trebuie să ne ferim de exagerări.

Cea mai buna soluție pentru a ne proteja de efectele dăunătoare ale razelor solare , este expunerea la soare cu exceptia intervalului orar 11 -16, deoarece la prânz, radiațiile ultraviolete cad perpendicular, iar dimineața și seara sunt mai puțin intense deoarece nu cad perpendicular, ci tangent pe pământ, ceea ce face ca nivelul iradierii să fie mai mic, iar expunerea mai puțin riscantă.

Dacă totuși sunteți nevoiți să vă expuneți la soare în acest interval este indicat să folosiți îmbrăcăminte adecvată, o loțiune ecran cu factor de protecție de cel puțin 15 și ochelari de soare cu lentile care conferă protecție maximă față de radiațiile ultraviolete.

O protecție suplimentară o constituie consumul de alimente care au capacitatea de a contracara efectele nocive ale soarelui așa cum sunt cele cu un conținut mare de antioxidanți, precum beta-carotenul. Bucurați-vă de vară, și nu uitați că razele solare în exces pot constitui un risc pentru sănătate!

Carmen Oprea



Agenția RADOR - 10.06.2014 9:17