Sănătate
RSS Sănătate

Celulele telocite, descoperite recent de oameni de știință români, contribuie la regenerarea hepatică

Celulele telocite, descoperite recent de oameni de știință români, contribuie la regenerarea hepatică

Celulele telocite au fost descoperite în ficat și ajută la regenerarea hepatică. Directorul Institutului Național de Patologie “Victor Babeș”, academicianul Laurențiu Popescu, afirmă că este cel mai important progres din ultimul an în domeniul acestor celule pe care el le-a descoperit acum patru ani și care au revoluționat lumea medicală internațională. Până în prezent, telocitele au fost identificate în 25 de organe.

Laurențiu Popescu: Telocitele, în ultimul an, au fost puse în evidență, dincolo de cele circa 25 organe în care fuseseră descrise până anul trecut, în piele, în ochi și în măduva osoasă. Senzațional este faptul că telocitele cresc și sunt implicate în regenerarea ficatului. Nu știu dacă, până la urmă, vom fi în stare să demonstrăm că telocitele reprezintă cauza regenerării ficatului sau doar un martor. În sfârșit, menționez că există deja informații în legătură cu boli care ar fi datorate absenței telocitelor. Cea mai cunoscută dintre acestea este scleroza multiplă.

Academicianul Laurențiu Popescu a precizat că în ceea ce privește infarctul de miocard, cauza majoră a cazurilor de deces din întreaga lume, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important și în regenerarea mușchiului cardiac după infarct.

Cercetările au demonstrat că telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea mușchiului cardiac după infarct. Pentru prima oară de la descoperirea telocitelor, Institutul “Victor Babeș” a primit sprijin de la Ministerul Educației pentru modernizarea infrastructurii destinată cercetării avansate în medicina celulară și moleculară. Valoarea proiectului este de peste 43 de milioane de lei și se va derula pe o perioadă de 18 luni.



Radio România Actualități - 13.05.2014 17:47