Sănătate
RSS Sănătate

Exista un mecanism care sa blocheze virusul SIDA

Exista un mecanism care sa blocheze virusul SIDA

Studiul condus de o echipă de la Centrul Național de Biotehnologie este publicat în revista PNAS. O echipă de cercetători de la Consiliul Superior de Cercetări Științifice (CSIC) a descris un nou mecanism molecular care blochează infectarea cu VIH-1. Lucrarea demonstrează că, depinzând de nivelul unui receptor din membrană celulară, se blochează infectarea cu virusul imunodeficitar uman. Această descoperire va putea fi utilizată pentru a proteja limfocitele de infecție. Studiul, condus de o echipă de la Centrul Național de Biotehnologie, este publicat în revista PNAS.

Cum până în prezent nu există un vaccin efectiv împotriva sistemului, "o formulă de medicament care să imite efectele correceptorului CCR5 (n.t/.: una dintre cele două proteine de care se folosește HIV-ul pentru a intra în celulele T), în membrana celulară ar putea fi o nouă strategie care să împiedice infectarea cu HIV-1 , explică cercetătorul Mario Mellado, de la Centrul Național de Biotehnologie, principalul reponsabil al cercetării. Mellad adaugă că rezultatele ajută la înțelegerea de ce tulpinile cele mai virulente ale virusului care cauzează SIDA "duc la o progresie mai rapidă a îmbolnăvirii, cu o deteriorare a simptomelor" și în ce fel cantitatea/proporția receptorilor folosiți de virus influențeaza predispoziția la infecție. Aproape o treime din cei infectați cu HIV sunt tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani.

Sursa: http://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2014/04/29/hallan-mecanismo-bloquear-virus-sida/0003_201404G29P29993.htm

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat o metodă prin care pot folosi gene cu scopul de a crea imunitate celulară față de virusul HIV

Tratamentul experimental va preveni infectarea cu HIV a celulelor. De asemenea, noua formulă va putea susține sistemul imunitar al celor deja infestați cu HIV, astfel încât aceștia să poată lupta împotriva virusului.

Tratamentul reprezintă o formulă îmbunătățită a soluției care a funcționat atât de bine în cazul unui pacient din Berlin. Timothy Brown, cunoscut mai mult sub pseudonimul de pacientul din Berlin, este primul om din istorie vindecat de HIV printr-un transplant de măduvă osoasă. Oameni care se nasc cu o mutație a receptorului CCR5, una dintre cele două proteine de care se folosește HIV-ul pentru a intra în celulele T, sunt imuni la acest virus. Timothy Brown a primit măduvă osoasă tocmai de la un individ care avea această mutație.

Pentru că metoda prin care a fost tratat Brown nu poate fi utilizată din cauză că transplantele de măduvă sunt foarte riscante, acum specialiștii au o nouă abordare, care presupune copierea unor gene rezistente la HIV și introducerea lor într-o celulă.

În acest moment există două metode diferite care sunt testate. Pe de o parte, oamenii de știință de la Sangamo BioSciences din Richmond, California, au modificat receptorul CCR5 astfel încât să semene cu cel rezistent în mod natural. În acest moment, procedura este deja testată pe pacienți suferinzi de SIDA. Pe de altă parte, cercetătorii de la Stanford susțin că au găsit o metodă și mai puternică de prevenire a HIV-ului. Ei au introdus, într-o secțiune neavariată a receptorului CCR5, trei gene care măresc rezistența imunitară la HIV, prevenind pătrunderea virusului prin receptorii CCR5 și CXCR4.

„Tratamentul cu celule T rezistente nu va vindeca persoanele deja infestate cu HIV. Totuși, acest set protector de celule T ar împiedica colapsul sistemului imunitar”, a explicat coautorul studiului, Dr. Sara Sawyer.

Tratamentul ar putea fi utilizat ca o alternativă la cocktail-ul de medicamente folosit de mulți bolnavi de HIV care vor să împiedice dezvoltarea SIDA. Acest cocktail este necesar tocmai pentru că virusul este faimos pentru mutațiile pe care le produce, medicamentele având capacitatea de a-l ataca la diferite stadii în timpul procesului de reproducere.

Chiar dacă tratamentul ar putea ușura viețile a 34 de milioane de oameni infestați cu HIV din întreaga lume, specialiștii se tem ca nu cumva inserarea noilor gene să aibă efecte negative asupra genomului, cauzând cancer sau alte probleme de sănătate. De asemenea, există riscul ca în cazul unora dintre pacienți celulele să nu răspundă așa cum ar trebui.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/10517768-cercetatorii-de-la-stanford-au-introdus-gene-in-corpul-uman-pentru-a-l-face-imun-la-sida

Traducere: Mariana Petre, Ani Tataru



Agenția RADOR - 29.04.2014 13:16