Sănătate
RSS Sănătate

Tendința de scădere a ratei de vaccinare a populației, un fenomen care se generalizează, în special în Europa

Tendința de scădere a ratei de vaccinare a populației, un fenomen care se generalizează, în special în Europa

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru România, Victor Olșavszchi, a atras astăzi atenția că tendința de scădere a ratei de acoperire privind vaccinarea populației este un fenomen care se generalizează, în special în Europa. La dezbaterea organizată azi la București, în cadrul Săptămânii Internaționale a Vaccinării, el a mai spus că limita de siguranță înseamnă o rată de vaccinare de 95% din populație, pentru a putea ține sub control cazurile de îmbolnăvire, iar pragul critic este de 85 de procente, caz în care pot aparea epidemii.

Victor Olșavszki: La noi în țară, a fost inițial 95%, care este o rată bună, dar acum a scăzut înspre 92, iar pe unele vaccinuri avem chiar 85%. Prin comparație, putem spune că și în Franța pe unele vaccinuri este chiar sub 85%, și asta este lucrul care ne îngrijorează. La un moment dat, pentru rujeolă, în Germania scăzuse sub această cotă de alarmă. La noi, pentru rujeolă, rubeolă au fost scăderi. De aceea, am avut și epidemii. Ultima epidemie importantă a fost în 2012, atât rujeolă, cât și rubeolă, când, cel puțin pentru rubeolă, România a avut cea mai mare incidență, inclusiv 103 cazuri de femei gravide cu rubeolă congenitală, ceea ce înseamnă fie pierderea sarcinii, fie riscul nașterii unor copii cu anomalii severe.

"Fii Sănătos! Fii responsabil! Vaccinează-te!" este mesajul transmis de specialiști cu ocazia Săptămânii Internaționale a Vaccinării, care se va încheia pe 30 aprilie, o inițiativă a Organizației Mondiale a SănătățiiRadio România Actualități - 28.04.2014 13:55