Sănătate
RSS Sănătate

Cele mai bune zece alimente pentru femei

Deși este indicat sǎ consumǎm cu toții hranǎ cât mai sǎnǎtoasǎ, atât bǎrbații cât și femeile ar trebui sǎ aibǎ propriul set de recomandǎri legate de regimul alimentar. Femeile prezintǎ alt metabolism fațǎ de bǎrbați, deci alte nevoi nutriționale, de aceea în dieta femeilor ar trebui sǎ predomine anumite alimente.

Iatǎ o listǎ ce conține zece alimente pe care femeile ar trebui sǎ le consume.

combo

Roșiile

Un carotenoid benefic femeilor este licopenul, un pigment pe care îl gǎsim în roșii. Studiile au arat cǎ licopenul poate fi eficace în prevenirea cancerului de sân. În plus, acest antioxidant reduce riscul bolilor de inimǎ – cauza principalǎ a deceselor în rândul femeilor din Statele Unite, Australia și Anglia.

Semințele de in

Semințele de in reprezintǎ o bunǎ sursǎ de acizi grași Omega-3, iar consumul lor reduce riscul de cancer și boli ale inimii. Proprietǎțile antiinflamatoare ale acestor semințe previn artrita, iar beneficiile digestive pe care ele le aduc ajutǎ în cazul sindromului colonului iritabil; douǎ afecțiuni care se înregistreazǎ în special în rândul femeilor.

Somonul

Somonul are o multitudine de beneficii asupra sǎnǎtǎții femeilor. Este bogat în fier – care trebuie introdus în regimul femeilor la pre-menopauzǎ și în acizi grași Omega-3 – care îmbunǎtǎțesc starea de spirit. Studiile aratǎ cǎ Omega-3 previne depresiile (care sunt întâlnite de douǎ ori mai mult în rândul femeilor decât al bǎrbaților) și previne schimbǎrile de dispoziție.

Merișorul

Numeroase studii au descoperit legǎturi puternice între consumul de merișor și riscul redus de boli de inimǎ sau cancer, însǎ cel mai cunoscut beneficiu al sǎu îl constituie abilitatea de a preveni și vindeca infecțiile tractului urinar, cum ar fi cistita, care este întǎlnitǎ de opt ori mai mult în rândul femeilor. Un studiu indicǎ faptul cǎ douǎ pahare de suc de merișor pe zi pot preveni simptomele infecțiilor urinare în cazul femeilor.

Spanacul

Spanacul este bogat în diverse vitamine și minerale, însǎ marele sǎu beneficiul îl reprezintǎ conținutul sǎu ridicat de magneziu. Studiile aratǎ cǎ magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual care afecteazǎ femeile, inclusive balonarea, durerile de sâni și luarea în greutate.

combo

Smochinele

Smochinele sunt un aliment grozav, ele conținând multe vitamine și minerale vitale. Douǎ minerale întâlnite în smochine sunt fierul, care este deficient în timpul menstruației și calciul, care este important pentru femeile aflate la menopauzǎ, mai expuse osteoporozei.

Laptele

Laptele reprezintǎ o importantǎ sursǎ de calciu, beneficǎ pentru sǎnǎtatea femeilor, mai ales atunci când este combinatǎ cu vitamina D (întâlnitǎ în varietǎți ale laptelui și a produselor solide din lapte). Consumul de calciu previne osteoporoza și reduce sau previne simptomele sindromului premenstrual.

Ovǎzul

Ovǎzul conține nutrienți foarte importanți pentru sǎnǎtatea femeilor. Îmbunǎtǎțește sǎnǎtatea inimii, digestia, nivelul tensiunii arteriale (hipertensiunea afecteazǎ multe femei trecute de vârsta de 50 de ani) și conține vitamina B6, care ajutǎ la prevenirea sindromului premenstrual. De asemenea, ovǎzul este o sursǎ de acid folic, care este indicat femeilor atât înainte de sarcinǎ, cât și în timpul ei, pentru a avea copii sǎnǎtoși.

Alunele de pǎdure

Toate tipurile de alune sunt sǎnǎtoase, însǎ alunele de pǎdure aduc beneficii în mod special în cazul femeilor. Un studiu recent a dezvǎluit cǎ aceste alimente, bogate în Omega-3, antioxidanți și fitosteroli, pot reduce riscul de cancer de sân, ajutǎ în cazul depresiilor, durerilor cauzate de artritǎ și contribuie la sǎnǎtatea oaselor. De asemenea, alunele de pǎdure sunt bogate în calciu, magneziu și acid folic.

Dovleacul

Dovleacul în formǎ de parǎ (Cucurbita moschata) – ca de altfel multe alte legume și fructe portocalii – conține carotenoizi, cum ar fi alfa-caroten și beta-caroten și se încadreazǎ în lista alimentelor pe care femeile ar trebui sǎ le consume. Carotenoizii s-au dovedit a fi eficienți, scǎzând riscul de cancer ovarian și cancer de sân.

Traducerea: Sonia CerneaTHE HUFFINGTON POST - 24.04.2014 11:30