Sănătate
RSS Sănătate

17 aprilie - Ziua Internațională a Hemofiliei

17 aprilie - Ziua Internațională a Hemofiliei

În fiecare an, pe 17 aprilie, este Ziua Internațională a Hemofiliei. Este o zi dedicată celor afectați de această boală ce face parte din categoria bolilor rare. În România, numărul celor care cunosc semnificația acestei zile este foarte mic. În fond, se estimează că numărul românilor care suferă de hemofilie nu depășește 2.000 persoane, majoritatea fiind copii și tineri.

Problema bolnavilor cu talasemie (o boală hematologică ereditară a sângelui) și hemofilie (o boală ereditară ce constă într-o predispoziție spre hemoragie) a fost dezbătută de nenumărate ori de asociațiile care-i reprezintă. Lipsa fondurilor a fost principala lor nemulțumire, astfel încât bolnavii au avut, ani la rând, de suferit.

Bugetul pentru Programul național de talasemie și hemofilie crește în 2014 cu 40%, ajungând la 65,16 milioane de lei, iar din 2015 vor fi licitații centralizate, a anunțat, luni, 14 aprilie, ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, la conferința intitulată „Hemofilia este tratabilă: necesități și strategii pentru asigurarea normalității”, organizată de Asociația Română de Hemofilie, Asociația Națională a Hemofilicilor din România și Primăria Voluntari.

Primăria Voluntari, Asociația Română de Hemofilie și Asociația Națională a Hemofilicilor din România au semnat la 7 aprilie parteneriatul “Hemofilia, o prioritate de sănătate publică pentru autoritățile locale”. Acesta este primul parteneriat realizat între o autoritate locală - Primăria orașului Voluntari și asociațiile de bolnavi cu hemofilie.

Parteneriatul are trei obiective principale: să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă bolnavii de hemofilie, să sensibilizeze opinia publică și autoritățile naționale cu privire la drepturile acestor pacienți și să informeze în legătură cu problemele cu care se confruntă pacienții.

”În Voluntari sunt 39 de persoane care suferă de această boală. Este o cifră semnificativă, în condițiile în care se estimează că numărul de bolnavi la nivel național este de 2.000", a spus primarul Florentin Costel Pandele, citat de ziarul "Viitorul ilfovean".

*

Despre hemofilie și alte tulburări de sângerare

Hemofilia afectează unul din 10.000 de bărbați la nivel mondial. Este o boală care durează întreaga viață și se manifestă printr-o tulburare genetică de sângerare caracterizată prin lipsa anumitor factori de coagulare. Persoanele cu hemofilie pot avea hemoragii interne necontrolate ca urmare a unei acțiuni aparent minore. Sângerările la nivelul articulațiilor și mușchilor cauzează dureri severe și invaliditate. Hemoragiile organelor importante, cum ar fi creierul, pot provoca moartea. Cu un tratament și o îngrijire adecvate, pacienții cu hemofilie și alte tulburări de sângerare rare pot trăi o viață normală.

Consorțiul European de Hemofilie

Consorțiul European de Hemofilie (EHC) reprezintă 44 de organizații naționale de pacienți din întreaga Europă, inclusiv toate cele 28 de state membre UE și Turcia, cu hemofilie, boala von Willebrand și alte tulburări rare de sângerare.

Având sediul în Bruxelles, EHC a lucrat mereu pentru a îmbunătăți calitatea vieții comunității pacienților fiind implicat activ în elaborarea politicilor UE și naționale de sănătate, promovarea drepturilor pacientului și a aspectelor etice, ameliorarea și accesul la diagnostic și tratament, asigurarea furnizării adecvate a factorului de siguranță concentrat, monitorizarea evoluțiilor la nivel național și european, stimularea cercetării în toate domeniile legate de hemofilie și alte tulburări rare de sângerare și oferindu-le membrilor săi orice alt suport necesar.

EHC colaborează cu Federaia Mondială de Hemofilie (WFH), recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (WHO) din 1969, și cu Asociația Europeană pentru Hemofilie și Tulburări de Coagulare (EAHAD).

Asociația Română de Hemofilie

Asociația Română de Hemofilie (ARH) reprezintă interesele tuturor pacienților cu hemofilie și boala von Willebrand din țara noastră, fiind singura organizație de pacienți din România recunoscută și afiliată ca membru cu drepturi depline în cadrul Federației Mondiale și a Consorțiului European de Hemofilie. Cu o experiență de peste 20 de ani, ARH este prima asociație din România creată, organizată și condusă de pacienții cu hemofilie din toată țara, care a pornit lupta pentru binele persoanelor cu hemofilie și este recunoscută pe plan internațional.

Asociația are filiale în București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Sfântu - Gheorghe, Covasna și Timișoara.

Asociația Națională a Hemoliticilor

Asociația Națională a Hemoliticilor (ANHR) a fost inființată în anul 1994 și este o asociație non-guvernamentală, fără scop patrimonial care desfășoară activități de promovare și protejare a intereselor comune ale bolnavilor de hemofilie, activități de asigurare a integrării socio-profesionale a acestora.

Federația Internațională de Hemofilie

Federația Internațională de Hemofilie (World Federation of Hemophilia) a fost înființată în anul 1963, de Frank Schnabel, un om de afaceri de succes din Montreal, născut cu hemofilie tip A, forma severă. Inițial, Federația era compusă din șase organizații naționale de pacienți, la care li s-au alăturat rapid altele, ajungand în prezent la un număr de peste 100 asociații naționale de pacienți, printre care se numara și Asociația Romana de Hemofilie. Misiunea Federației se îndreapta spre îmbunatațirea și susținerea asistenței medicale pentru persoanele cu hemofilie din întreaga lume. Ziua Internțională a Hemofiliei a fost stabilită în 1989. Federația Internațională de Hemofilie a ales data de 17 Aprilie în onoarea fondatorului Federației, Frank Schnabel, născut la această dată.

Surse: http://www.wfh.org/, http://www.hemofilic.ro/, http://www.hemofilie.ro/, http://www.viitorulilfovean.ro/, http://www.gandul.info/

Ada Ionescu



Agenția RADOR - 17.04.2014 10:42