Sănătate
RSS Sănătate

Beneficiile terapiei asistate de animale

Beneficiile terapiei asistate de animale

Terapia asistată de animale este o formă de terapie care utilizează animale domestice sau de companie pentru a ajuta persoane suferind de tulburări de ordin mental, fizic sau social, pentru a reduce stresul sau consecințele unui tratament medical, sau problemele post-operatorii. Animalele cel mai frecvent folosite în acest tip de terapie sunt caii, câinii, iepurii, pisicile și delfinii. Animalele pot reprezenta un sprijin emoțional foarte eficace pentru adolescenții cu probleme speciale.

Această formă de terapie a fost utilizată prima dată în secolul al IX-lea, la Gheel, în Belgia, unde bolnavii cu handicap mental aveau grijă de animalele de fermă, ceea ce a ajutat mult la ameliorarea stării lor. În 1792, englezul William Tuke a înființat York Retreat, unde bolnavii suferind de tulburări nervoase învățau să îngrijească animale și să lucreze în grădină. După Primul Război Mondial, la Pawling Army Air Force Convalescent Hospital din New York au fost folosiți câini pentru a ajuta soldații convalescenți să își revină. Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern, a fost și ea printre inițiatorii terapiei asistate de animale. În timpul Războiului din Crimeea (1854-1856), ea a ținut o broască țestoasă la spitalul de campanie, știind încă din copilărie că prezența unui animal reduce nivelul de stres și ridică moralul bolnavilor.

Psihiatrul american Boris Levinson a fost cel care a descoperit, în 1953, adevăratul potențial al câinilor ca animale de terapie, datorită câinelui său, Jingles. Într-o dimineață, părinții unui copil autist l-au chemat disperați, deoarece copilul trebuia internat de urgență într-un institut de specialitate. Când i-a primit în cabinet pentru consultație, cățelul Jingles s-a apropiat de copil, l-a mirosit și a început să îl lingă, iar copilul autist, complet retras până atunci în lumea sa, a început să vorbească cu câinele și chiar a cerut să revină la cabinet, ca să îl revadă!

Această formă de terapie dezvoltă empatia pacienților, deoarece animalul poate fi văzut ca un prieten de joacă, iar abilitățile empatice învățate în copilărie pot fi valorificate ulterior în relațiile interumane. Grija față de un animal dezvoltă și abilitățile de îngrijire în general, de relaționare, facilitează socializarea. Foarte important este faptul că pacienții se simt acceptați necondiționat de un animal, pentru care aspectul fizic sau dizabilitățile motorii nu au importanță.

În România, primele activități asistate de animale au fost mediatizate din anul 2000, însă terapia asistată de câini după metode standard recunoscute internațional a fost preluată din 2006. Tot în 2006 a fost inițiat primul program de oferire de competențe în domeniul Terapiei asistate de animale, sub forma unui curs post-universitar inițiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Alte instituții care au colaborat pentru susținerea cursurilor de terapie asistată de animale sunt Institutul de Cercetare a Interacțiunii om-animal (singurul de acest tip din țară), Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Și deținuții beneficiază de terapia asistată de animale. Primul proiect național în acest sens a debutat în România în luna februarie 2013. Prin proiectul “Un câine educat, un prieten minunat”, Administrația Națională a Penitenciarelor, Asociația Angel Dog (Satu Mare), Dogtown (București) și Ringstar Club Dresaj (București), cu validare științifică asigurată de Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educatiei din cadrul Universității Babes Bolyai (Cluj-Napoca) vor sprijini echilibrarea și dezvoltarea personală a persoanelor private de libertate cu ajutorul terapiei asistate de animale.

Fundația Vier Pfoten se implică de mulți ani în acest domeniu, prin proiectul Câini pentru Oameni, care se derulează din 2004 fără întrerupere. În 8 ani, peste 50 de copii din centrul Sfântul Andrei din Sectorul 6 al Capitalei au fost ajutați să se facă mai bine prin terapia alternativă oferită cu ajutorul câinilor maidanezi. Din primăvara lui 2012, proiectul a fost extins la complexul pentru vârstnici ”Floare Roșie”, tot din Sectorul 6. După cum informează site-ul fundației: “Printre eroii patrupezi din proiectul ”Caini pentru Oameni” al Vier Pfoten se poate număra orice cățel maidanez de pe străzile României. Au fost luați din adăposturi sau salvați direct de pe stradă, au fost antrenați de specialiștii Vier Pfoten, iar acum muncesc cu normă întreagă pentru a aduce o rază de speranță copiilor cu dizabilități și bătrânilor internați la cămin”.

Daniela Sîrbu

Surse: www.vier-pfoten.ro

http://www.psihoterapie-cluj.ro/

www.ringstarclub.ro



Agenția RADOR - 16.04.2014 9:58