"Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boală Parkinson în România, un alt român va primi o lalea roșie, simbol al acestei boli. Acest gest este încărcat de o deosebită emoție, simbolizând atât boala, cât și recunoștința celor 72.000 de pacienți față de cei din jur, având în vedere că în stadii avansate de boală aceștia devin din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul și susținerea lor. Cu cât se cunosc mai multe despre această afecțiune, cu atât mai mult poate fi îmbunătățită calitatea vieții pacientului. Acțiunile de informare sunt imperative, în contextul în care Parkinson va fi din ce în ce mai răspândită", a declarat Dan Răican, președintele asociației, într-un comunicat de presă.
Potrivit ultimelor date, în România, peste 70.000 de bolnavi sunt tratați pentru maladia Parkinson, dar numărul celor care nu au fost încă diagnosticați este mare. Din cauza lipsei de educație medicală și de informare a populației, care nu cunoaște sau ignoră primele simptome, boala este diagnosticată târziu, în stadii avansate, scăzând astfel calitatea și speranța de viață a acestor pacienți.Ziua Internațională a Bolii Parkinson este marcată anual la data de 11 aprilie, în semn de solidaritate cu cei care suferă de această boală, ale cărei cauze rămân încă necunoscute.
Boala Parkinson este a doua afecțiune neurodegenerativă ca frecvență, după boala Alzheimer și afectează, în special, persoane cu vârste de peste 65 de ani. Anual, la nivel mondial, zece oameni din o sută de mii sunt diagnosticați cu această boală, iar indicele este în crestere de la an la an. Potrivit specialiștilor, cifrele sunt din ce în ce mai ingrijoratoare, deoarece încă foarte mulți bolnavi nu au fost diagnosticați.Ziua Internaționă a Bolii Pakinson este sărbatorită în fiecare an pe 11 aprilie, ziua de naștere a medicului londonez dr. James Parkinson, care a descris prima dată simptomele acestei afecțiuni în 1817, denumind-o „paralizie agitată“.
Laleaua Roșie reprezintă simbolul internațional al bolii Parkinson. Povestea acestei asocieri a inceput în 1980, în Tările de Jos, atunci cand J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de Parkinson a creat un soi nou de lalea roșie-albă, pe care a numit-o ulterior laleaua „Doctor James Parkinson“, pentru a-l onora pe cel care a descris pentru prima dată afecțiunea, dar și pentru a marca Anul Internațional al Persoanelor cu Handicap.Personalitati cu Parkinson:
Cornel Constantiniu – cântareț românSurse: http://www.parkinsons.co/, www.ziuanews.ro, http://www.pentrutimisoara.ro/
Autor: Ada Ionescu