Sănătate
RSS Sănătate

Cancerul există de cel puțin 3.200 de ani

Cancerul există de cel puțin 3.200 de ani

Arheologii au descoperit existența cancerului pe un schelet uman de acum 3000 de ani. În anul 2013, în Sudan, a fost găsit, într-un sarcofag, scheletul unui bărbat tânăr, datând din anul 1200 î.H. În urma analizelor efectuate pe schelet, s-a ajuns la concluzia că bărbatul respectiv suferea de cancer cu metastaze, acesta fiind cel mai vechi cancer metastazat, descoperit până astăzi, din punct de vedere arheologic.

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea Durham și British Museum deschide o nouă perspectivă asupra evoluției cancerului încă din antichitate. Deși cancerul se situează pe primul loc în lume în ceea ce privește cauzele decesului viețuitoarelor, pentru că nu există foarte multe dovezi arheologice în acest sens, se crede că stilul de trai modern și viața lungă provoacă cancer. Dar descoperirile făcute au demonstrat existența cancerului în Valea Nilului, încă din cele mai vechi timpuri.

Specialiștii de la Universitatea Durham și British Museum, utilizând radiografia și microscopul electronic cu scanare, reușind, astfel, să obțină imaginea netă a leziunilor de pe oase, cu metastaze pe clavicule, omoplați, vertebre ale coloanei, coaste, șolduri și oase ale bazinului. Astfel, a fost demonstrată pentru prima oară existența cancerului în lume, de acum 3200 de ani.

(www.evrensel.net - 7 aprilie)
Traducerea: Laura BadiuEVRENSEL.net, Turcia - 8.04.2014 12:36