Sănătate
RSS Sănătate

Proprietățile curative ale dovleacului

Proprietățile curative ale dovleacului

Dovleacul, dincolo de gustul minunat și de aroma pe care le are, poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutriționale. Coaja groasă, de culoare galben-portocalie este principalul indiciu al cantității mari de antioxidanți și betacaroten pe care le conține.

Dovleacul a început să fie folosit încă de acum câteva milenii drept remediu împotriva unor afecțiuni precum abcesul pulmonar și dependența de opiu. Conținutul bogat de vitamina A previne cancerul. Pulpa de dovleac conține vitamina A, vitaminele E, C, săruri minerale, hidrați de carbon și protide. Astfel, 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Vitamina A, la fel ca și celelalte substanțe, are rol esential în menținerea sănătății organismului. Vitamina A, de exemplu, are un rol esențial în prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei și ofera organismului o protecție antioxidantă extraordinară. Betacarotenul reglează glicemia. Betacarotenul are efecte antiinflamatoare și antioxidante, diminuând posibilitatea apariției diabetului și reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariției hiperglicemiei, dar și al cancerului pulmonar.

Semințele de dovleac sunt o sursă de sănătate la îndemână. Semințele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice. Ele ajută la eliminarea pariziților intestinali, desfundă vasele de sânge, stimulează activitatea rinichilor și reglează colesterolul. Semințele de dovleac sunt de mare ajutor și în tratamentele adjuvante ale leucemiei, sclerozei în plăci sau alte boli de acest gen, greu vindecabile.

Dovleacul încetinește procesul de îmbătrânire și impiedică apariția bolilor cardiovasculare, datorită conținutului mare de antioxidanți. Poți folosi dovleacul și pentru uz extern, atunci când încerci să tratezi arsuri, inflamații sau abcese. Măștile pentru ten care conțin piure de dovleac sunt extrem de eficiente. Foarte multe creme și tratamente cosmetice includ dovleacul în compoziția lor.

Sucul de dovleac este recomandat în tratarea cancerului și a maladiilor cardiovasculare.

(www.ecology.md)Agenția RADOR - 13.03.2014 12:22