Sănătate
RSS Sănătate

60% dintre români suferă de obezitate sau exces ponderal

60% dintre români suferă de obezitate sau exces ponderal

România înregistrează o rată ridicată a obezității și a excesului ponderal în rândul populației. Aproape 60% dintre români suferă de aceste afecțiuni ale lumii moderne. În plus, un număr din ce în ce mai mare de copii se confruntă cu excesul ponderal.

Astfel, 45% dintre copii preferă dulciurile în locul legumelor, fructelor și lactatelor, iar peste 40% au deficiență de fier la vârsta de un an.

Pentru a atrage atenția asupra alimentației corecte a copilului până la vârsta de 2 ani, Societatea Națională de Medicina Familiei a lansat, astăzi, campania de informare “Importanța nutriției în primele 1.000 de zile”. La dezbaterea care a deschis campania, președintele Societății Române de Pediatrie, profesorul doctor Marin Burlea, a declarat că cele 1.000 de zile din alimentația copilului încep din perioada prenatală.

Marin Burlea: Discutăm despre perioada evoluției sarcinii și de starea de sănătate a femeii, care trebuie să nu aibă un surplus ponderal, trebuie să fie hrănită bine, diversificat, să i se administreze calciu, vitamina D și fier, în special în ultima parte a sarcinii. Trecând la perioada 0-6 luni, în care elementul esențial rămâne alimentația la sân, urmând ca în perioada 6 luni - 1 an, să se facă diversificarea, dar cu introducerea judicioasă a unor alimente, astfel încât să se evite o evoluție ponderală excesivă, ceea ce este un mare pericol, în același timp, și riscul de a se produce distrofie sau malnutriție.Radio România Actualități - 6.02.2014 16:51