Sănătate
RSS Sănătate

Un compus cancerigen din fumul de țigară se regăsește și în multe alimente preparate termic

Un compus cancerigen din fumul de țigară se regăsește și în multe alimente preparate termic

Potrivit reprezentanților agenției americane FDA (Food and Drug Administration), coacerea sau prăjirea anumitor alimente provoacă formarea de acrilamidă, un cancerigen care se găsește în fumul de țigară. Se pare că această substanță chimică se găsește în cartofi, cereale, cafea, produse de patiserie, fructe uscate și multe alimente asemănătoare.

Mai mult, sfatul experților de la FDA, de a reduce consumul de alimente prăjite, vine după ce substanța chimică în cauză a fost studiată în mai multe cercetări pe animale din care a rezultat că ea este asociată cu cancerul. O adevărată problemă este faptul că formarea acrilamidei este aproape inevitabilă în timp ce gătim alimentele la temperaturi mari. Expuse la foc, zaharurile și aminoacizii găsiți în majoritatea mâncărurilor pe bază de legume se combină și formează acrilamida.

Vestea bună este că putem reduce consumul acestei substanțe cancerigene dacă renunțăm să mai consumăm alimente prăjite sau dacă nu mai uscăm mâncarea prea mult pe foc. Din moment ce 40% din caloriile pe care le consumăm conțin acrilamidă, potrivit Grocery Manufacturers Associations, specialiștii de la FDA și de la Cancer.gov ne propun și alte metode de reducere a consumului acestei substanțe:

1. Prăjiți alimentele cât mai puțin. Dacă prăjiți, de exemplu, cartofi congelați, respectați instrucțiunile producătorului și nu depășiți timpul de gătire specificat pe ambalaj.

2. În timp ce prăjirea sau coacerea alimentelor duc la producerea acrilamidei, se pare că alimentele gătite în abur, fierte sau la microunde conțin o cantitate mai redusă a acestei substanțe.

3. Nu mâncați pâine arsă. Când prăjiți pâinea nu o lăsați prea mult în aparat deoarece cu cât este mai neagră, cu atât conține mai multă acrilamidă.

4. Conservarea cartofilor în frigider poate crește cantitatea de acrilamidă ce se va forma atunci când aceștia vor fi gătiți. Prin urmare, țineți cartofii într-o încăpere răcoroasă și întunecată. De asemenea, FDA recomandă să lăsați cartofii feliați în apă, timp de 15- 30 minute înainte de preparare.

5. Cartofii prăjiți sau chipsurile conțin cele mai înalte niveluri de acrilamidă.

Organizația Mondială a Sănătății susține că studiile au indicat că acrilamida poate produce cancer în rândul animalelor și că în rândul oamenilor poate provoca leziuni ale nervilor, atunci când este consumată în cantități mari.



PUBLIKA.MD - 19.11.2013 13:22