Turism
RSS Turism

Descoperire neașteptată privind celebrul Colosseum din Roma

Descoperire neașteptată privind celebrul Colosseum din Roma

Construit în anul 72 după Hristos, celebrul edificiu a rămas în istorie ca un loc asociat cu spectacolele sângeroase care le plăceau atât de mult romanilor: lupte la care participau gladiatori și animale. Dar ce s-a întâmplat cu Colosseum-ul după căderea Imperiului Roman?

Recent, arheologii care au efectuat săpături în incinta edificiului au descoperit cu suprindere că, timp de multe secole, acesta a fost folosit, pur și simplu, ca un fel de ''bloc de locuințe''.

Începând din secolul al IX-lea și până în 1349, când a fost avariat de un cutremur puternic, Colosseum-ul a fost, practic, un complex rezidențial cu apartamente de închiriat. Arheologii au descoperit țevi de evacuare din teracotă, cioburi de vase ceramice, urme ale existenței unor grajduri și ateliere și fundația unui zid care înconjura una dintre proprietăți.

Călugării de la mănăstirea Santa Maria Nova, aflată în apropiere, ar fi avut în administrare clădirea, pentru o bucată de vreme, și ar fi închiriat diferite spații din incinta ei, pentru a servi drept locuințe, cred cercetătorii. În această perioadă, spațiul din incinta amfiteatrului ar fi devenit o uriașă curte interioară comună, unde se îngrămădeau oameni, animale și lucruri gospodărești.

În secolul al XVI-lea, papa Sixt al IV-lea a încercat să transforme Colosseum-ul într-o fabrică de prelucrare a lânii, dar proiectul nu a durat prea mult.

În prezent, Colosseum-ul trece printr-un proces de restaurare, în cadrul unui proiect cu durata de trei ani, în valoare de 33 milioane de dolari.

(www.publika.md - 5 iulie)Agenția RADOR - 6.07.2014 15:59