Turism
RSS Turism

Restaurantele `locavore` câștigă popularitate în întreaga lume

Restaurantele `locavore` câștigă popularitate în întreaga lume

Restaurantele `locavore` câștigă popularitate în întreaga lume. Cum diferă acestea de cele obișnuite? `Locavore` este un termen ce denotă consumul alimentelor la nivel local; provine de la cuvântul englez local, prin analogie cu `carnivore` - carnivor sau `omnivore` - omnivor.

Cuvântul a apărut în 2005, iar în 2007 Oxford American Dictionary l-a titrat ca fiind cuvântul anului, atât de mult s-a răspândit acesta în lumea vorbitoare de limbă engleză.

Restaurantul `locavore` înseamnă:

• aici se gătește și se consumă numai ceea ce crește în apropiere;

• un astfel de local are la bază principiile de sezonalitate, localitate, sprijin pentru agricultori, ecologie, consum responsabil;

• conlucrează numai cu fermierii care trăiesc și lucrează pe o rază de 100-150 km de la restaurant și doar cu acei fermieri care au respect față de mediul înconjurător și nu folosesc tehnologiile și produsele dăunătoare planetei;

• meniul conține bucate tradiționale, folosindu-se în mod activ tot ceea ce apare în gastronomia contemporană și noile tehnici culinare.

Exemple de restaurante locavore: Pionier în mișcarea locavore a devenit restaurantul suedez Faviken. Acest restaurant condus de bucătarul-șef, Magnus Nilsson, este situat la 600 de km la nord de Stockholm. La început, în restaurant puteau lua masa doar 12-16 persoane. După cum susține însuși proprietarul: "Chiar trebuie să vrei să mănânci aici pentru a ajunge aici". Restaurantul folosește numai produse de la fermieri locali și propriile lor produse agricole și conserve. Cu toate acestea, Faviken se numără constant printre localurile de top din lume.

Acest exemplu a fost urmat de către alți bucătari-șef și culinari din alte restaurante scandinave, inspirați de produse de sezon ale fermierilor care au creat o nouă realitate gastronomică. Bucătăria de natură scandinavă oferă o mulțime de alimente interesante, uneori chiar uitate, care au devenit baza unei noi bucătării nordice ce a cucerit întreaga lume.

.(www.ecology.md - 17 mai)Agenția RADOR - 18.05.2014 18:01