Turism
RSS Turism

Restaurantul Noma din Copenhaga, cel mai bun restaurant din lume

Restaurantul Noma din Copenhaga, cel mai bun restaurant din lume

Revista britanică "Restaurant Magazine" a desemnat Noma cel mai bun restaurant din lume pentru a patra oară, după ce în anii 2010, 2011 și 2012 a mai ocupat această poziție. După ce anul trecut s-a situat pe locul al doilea, restaurantul danez din Copenhaga a recâștigat acest titlu pe care îl pierduse în 2013, în fața restaurantului spaniol El Celler de Can Roca.

Anul acesta, învingătorul de anul trecut, El Celler de Can Roca, administrat de cei trei frați Roca, a obținut al doilea loc, iar restaurantul italian Osteria Francescana din Modena s-a menținut pe locul al treilea, pentru al doilea an consecutiv.

Topul 50 al celor mai bune restaurante din lume, publicat la Londra, a fost alcătuit pe baza voturilor exprimate de 900 de experți internaționali, în rândul cărora s-au aflat maeștri bucătari și critici culinari. Iată restaurantele care ocupăprimele zece locuri în topul celor mai bune din lume, din anul 2014:

1. Noma din Copenhaga, Danemarca
2. El Celler de Can Roca, din Girona, Catalonia, Spania
3. Osteria Francescana, din Modena, Italia
4. Eleven Madison Park, din New York, SUA
5. Dinner by Heston Blumenthal, din Londra, Marea Britanie
6. Mugaritz, din San Sebastian, Spania
7. D.O.M., din Sao Paulo, Brazilia
8. Arzak, din San Sebastián, Spania
9. Alinea, din Chicago, SUA
10. The Ledbury, din Londra, Marea Britanie

Un clasament pe țări nu există. Cel mai bun restaurant japonez este Narisawa din Tokyo pe locul 14 (anul trecut, 20 ). Cele mai bune 50 de restaurante pot fi găsite în 22 de țări diferite. Cele mai multe restaurante din top 50 se afla în Spania și Statele Unite ale Americii (șapte, atât pentru Spania, cât și pentru SUA ), urmate de Franța (cinci), precum și de Marea Britanie și Italia (câte trei pentru fiecare). În general, lista celor mai bune 50 de restaurante din lume este mai mult decât un instantaneu de opinii. Potrivit unui articol publicat în revista "Restaurant Magazine" din anul 2012: ‚Stilul de a găti inovativ, inventiv și aboradarea locală a restaurnatului Noma au creat o furtună în lumea culinară. Este un restaurant “de rasa” unde pasiunea și onestitatea se reflecta în toate felurile de mâncare.’

Bucătarul șef René Redzepi de la restaurantul Noma a adus bucătăria nordică în atenția întregii lumi. El este un revoluționar în arta culinară și recent a fost inclus de revista "Time" în lista celor mai influente personalități din lume. A renunțat la școală la 15 ani și s-a înscris la cursuri de gătit. La 24 de ani, a acceptat să transforme o hală veche din portul orașului Copenhaga într-un restaurant care să reflecte tradițiile bucătăriei nordice. Ideea de la care a pornit a fost ca ingredientele luxoase aduse de pe alte meleaguri (foie gras din Franța, șuncă din Spania sau uleiul de măsline din Grecia) să fie înlocuite cât mai mult cu produse locale.

Restaurantul Noma, al cărui nume vine de la îmbinarea cuvintelor “nordic” și “mâncare” în limba daneză (o prescurtare de la 'My Nordiska Mad', care în traducere înseamnă 'moua mâncare nordică'), s-a deschis în anul 2004. A devenit renumit prin criticile bune pe care le-a primit, și în scurt timp cu greu mai reușeai să găsești locuri libere la masă. Acum există o lungă listă de așteptare, deoarece restaurantul micuț din Copenhaga are doar 12 mese și este nevoie de o rezervare în avans cu câteva luni pentru a putea să intri acolo.

La început, restaurantul avea feluri de mâncare obișnuite în care ingredinetele internaționale erau înlocuite cu cele locale. Abia în timpul unei excursii în Groenlanda, René Redzepi și-a dat seama că ceea ce își dorește să ofere clienților săi este senzația timpului și spațiului în care se afla, adică, bucătărie nordică autentică cu ingrediente specifice fiecărui sezon. Prezentarea felurilor de mâncare în restaurantul său este întotdeauna specială. Legumele crude, de exemplu, sunt servite aranjate ca și cum ar fi o grădină adevărată, iar un preparat cu creveți este așezat pe farfurie reușind să creeze un peisaj marin. Rețete precum cele din carne de vită cu ceapă albă și măcriș au contribuit la creșterea notorietății restaurantului Noma. Aranjamentele inedite, rețetele și arta culinară i-au adus localului succes, în anii 2010, 2011, 2012 și 2014, fiind recompensat cu titlul de cel mai bun restaurant din lume.

Surse: www.faz.net, www.sueddeutsche.de, www.foodstory.ro

Ada IonescuAgenția RADOR - 5.05.2014 16:13