Turism
RSS Turism

11.000 de ani de istorie a Capadociei, la Muzeul Aksaray

11.000 de ani de istorie a Capadociei, la Muzeul Aksaray
Capadocia

Muzeul Aksaray, care adăpostește opere arheologice și etnografice importante, mumii, dar și primul craniu din lume cunoscut ca fiind supus unei intervenții chirurgicale, toate ilustrând istoria Capadociei, a fost redeschis publicului, după o serie de lucrări de modernizare.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Aksaray, Fariz Demir, muzeul fusese închis în anul 2012 pentru lucrări de modernizare și reamenajare.

Muzeul se întinde pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați, dintre care 2.000 de metri pătrați sunt acoperiți și este construit pe trei niveluri, având o formă octogonală. În curtea muzeului sunt expuse în total 15.437 de lucrări, iar interiorul cuprinde 6 săli de expoziție, 5 depozite, o sală de conferințe și birouri de lucru.

Directorul muzeului a subliniat faptul că toată istoria de 11.000 de ani a Capadociei este „desfășurată” sub ochii vizitatorilor în 6 săli de expoziție, legate între ele printr-un coridor.

combo

„În prima sală sunt expuse diverse obiecte din lut și piatră și fosile animale, inclusiv fosile de mamuți. Tot aici pot fi văzute obiecte scoase la iveală cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în Capadocia; este vorba despre obiecte utilizate în perioada primelor așezări la Așıklı Höyük, datând de acum 11.000 de ani. În cea de-a doua sală sunt expuse obiecte din neolitic, dar și altele aparținând unei perioade mai târzii. A treia sală cuprinde exponate descoperite în urma săpăturilor arheologice la Acemhöyük, cel mai important centru din Anatolia al coloniilor comerciale asiriene, iar în cea de-a patra sală sunt expuse lucrări datând din epoca de fier, perioada elenistică, perioada romană și din timpul Imperiului Selgiucid.”

Despre cea de-a cincea sală, cea a mumiilor, directorul Faruz Demir a precizat că este vorba despre mumii descoprite la Aksaray și diverse obiecte aflate lângă acestea, cum ar fi mărgele, bucăți de coliere, bucăți de îmbrăcăminte din pânză țesută cu lucrătură, dar și bijuterii și obiecte de folosință zilnică aparținând Imperiului Roman de Răsărit.

La etajul al doilea vizitatorii vor găsi obiecte etnografice de dată recentă: covoare, împletituri, obiecte de olărit și din piatră, toate lucrate manual.

combo

Directorul muzeului a atras atenția asupra faptului că în cele 6 săli de expoziție și în curtea muzeului este expusă toată istoria de 11.000 de ani a Capadociei: „Prin operele lucrate în piatră datând din perioadele romană, bizantină și islamică, atât din cele 6 săli de expoziție, cât și cele din curte, prezentăm toată istoria de 11.000 de ani a Capadociei. Grație muncii noastre, vizitatorii muzeului vor avea ocazia să cunoască civilizațiile care au trăit în această regiune. Suntem convinși că muzeul nostru va trezi interesul publicului datorită faptului că posedă niște lucrări deosebite, ce nu pot fi văzute oriunde.”

(www.sabah.com.tr – 10 aprilie)
Traducere: Laura Badiu



SABAH, Turcia - 11.04.2014 13:22