Turism
RSS Turism

România din inima Africii

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Documentarul ROMANIA DIN INIMA AFRICII, în versiune completă, difuzat de Radio România Actualități pe 3 decembrie, ora 21:30

România din inima Africii

14° 38' Latitudine; 17° 27'Longitudine

GALERIE FOTO

Avionul coboară ca o pasăre ciudată pe pista pierdută pe un câmp arid, roșiatic. În timp ce roțile se rostogolesc din ce în ce mai încet pe covorul de asfalt prăfos pierdut în inima Africii călătorul european se simte copleșit. Nu mai știe către ce se îndreaptă. Clădirile dărăpănate și plantele țepoase și uscate sunt singurele care animă peisajul dezolant.

La coborârea din avion câldura umedă te lovește în plex și apoi îți strânge tot trupul. E o senzație pe care am avut-o pe tot parcursul sejurului nostru. Uneori uiți de ea, dar are grijă să se reinsinueze, mai ales în mâini și picioare umflate, ce-ți transformă și cei mai comozi pantofi în instrumente de tortură medievală.

Când pătrunzi în Dakar, amestecul de clădiri vechi cu cele în construcție te izbește. Se construiește enorm. Pe străzi, circulă cele mai multe mașini vechi, cu motoare zgomotoase, cu carcasa zgâriată, uneori fără ferestre, fără uși, înfingându-se agresiv în trafic... pe care le-am văzut vreodată. Maxi-taxiurile locale sunt galbene, cu desene colorate, cu vopseaua scorojită, abia ținându-se pe roți și pline ochi de călători (va dati seama cum este în talmeș balmeșul de nedescris când se urcă o mămăița cu un coș uriaș de pești, lovind în dreapta și-n stânga să își facă loc? ), la orice oră a zilei. Ai impresia că ești în Bucureștiul anilor 90. Vă amintiți ce mult se mergea atunci „pe scară”?

Aceleași amintiri ți le deșteaptă și vânzătorii ambulanți, cu tarabe la fiecare colț de stradă sau vânzând pur și simplu pe nailoane întinse pe jos. Lângă grămezile de mango, de papaya, de mads (țepoase, acrișoare, pline ochi de semințe dar...cât de bune), de portocale și ghimbir, se află tarabele cu ceai de bissap, de tamarin și de boaobab, ca și cele cu statuete, pirogi, mici cufere și alte obiecte tradiționale sculptate în lemn.

Femeile sunt frumoase și grațioase. Înalte, subțiri, cu un trup atletic, cu o piele superbă, netedă și plină de viață. Atunci când zâmbesc o fac sfios, ca niște soții ascultătoare. Sunt minunate în rochiile lor tradiționale (boubou), colorate viu și brodate. Pe cap au pagne (pani), la fel de colorate ca penajul unor păsări tropicale.

Cel mai impresionant loc vizitat: insula Gorée, unde ajungi după o jumătate de oră de navigat, locul unde altădată erau aduși sclavii în vederea îmbarcării lor pe navele ce îi duceau mai ales către America. În gloful mic în care a acostat vaporașul de croazieră câțiva copii se scăldau zgomotos, râzând și împroșcându-se cu apă. În port roiau vânzătorii de statuete artizanale, reprezentând mai ales de femei cu pagne și cofe pe cap, la fel de subțiri și grațioase ca și originalul. Statuetele sunt negre, iar veșmintele femeilor colorate în diverse nuanțe de roșu. Muzeul de acolo vorbește despre diferiții guvernatori ai insulei și despre sutele, miile de oameni aduși aici nu doar din Senegal, ci din toată Africa centrală, și plecați spre nicăieri. E o atmosferă apăsătoare, tristă, de despărțire. Când ieși, vânzătorii ambulanți te împresoară din nou. Scapi cu greu de ofertele lor promoționale repetate și ajungi pe aleea pictorilor pe pânză sau cu nisip. Unde ești îmbiat să cumperi la fel de insistent. În mijlocul insulei, un baobab cu crengi întortocheate servește drept mijloc de teren pentru o ceată de băieței hotârâți să arate că știu fotbal. Alături, o clădire colonială, în paragină, cu coloane uriașe, cu ferestre sparte, cu uși atârnând în unica balama iertată de trecerea timpului, o insulă pe insula înconjurată de un ocean zgomotos, cu valuri uriașe.

La fel de important: tradiționala ospitalitate senegaleză: Teranga. Amestec de ospitalitate sinceră, fraternitate bulversantă. Se manifestă prin strângeri de mână sincere, zâmbete largi, mici daruri, invitații acasă pentru a lua masa împreună. Este o societate a prieteniei calde.

Regulă de bază pentru integrare: să intri în ritmul de viață african. Aici începi să ai răbdare și să te bucuri de viață. „Începe acum” este la Dakar un mod de a spune în curând. Asta poate fi într-o oră, două sau chiar trei. Și nimeni nu se supără pentru asta. Căci, în orice caz, va începe.

Astăzi Africa este accesibilă în doar câteva ore de zbor cu avionul. În acest moment, marile puteri ale lumii decid, rând pe rând, să intre în bătălia pentru resursele, încă insuficient explorate, din țările africane.

Senegalul, țara pirogii, situată în zona centrală a continentului, și-a depășit vechile mentalități și este unul dintre noii tigri economici ai regiunii.

Vă propunem o călătorie inedită la Dakar. La limita dintre trecut prezent și viitor, oameni simpli și persoane publice vorbesc despre această țară a contrastelor. Aridă, dar bogată în fructe delicioase, ca mango, papaya, fructul pasiunii sau uriașii pepeni verzi. O țară de adopție pentru păsările migratoare plecate din Europa. O țară unde mulți dintre oamenii care construiesc istoria prezentă au studiat în România, iar această experiență le-a schimbat viața pentru totdeauna.

Senegalul este o țară extraordinară și ospitalieră. Un fel de mică Românie africană, pe care am descifrat-o și cu ajutorul profesionist și eficient al Ambasadei României în Senegal. Un gând bun pentru domnul ambasador Ciprian Mihali și echipa sa.

Senegalul este aproape. Mai aproape decât vă așteptați. Drum bun spre inima Africii!

Carmen Ionescu

GALERIE FOTO

Agenția RADOR - 4.12.2013 9:54