Turism
RSS Turism

România: Câinii vagabonzi, masacrați pentru promovarea turismului

România: Câinii vagabonzi, masacrați pentru promovarea turismului

Sute de câini vagabonzi capturați și suprimați în numele turismului. Se întâmplă la Mangalia, pe litoralul românesc, la sud de orașul Constanța, potrivit plângerii făcute de asociația "Save the dogs". Primarul din Mangalia, Cristian Radu, a dispus capturarea animalelor, aproximativ 400, iar oamenii care apără drepturile animalelor arată că nu se cunoaște destinul lor.

Într-un interviu recent, Radu a anunțat că ar fi urmat să fie instalați în "cuști echipate special", dar nu s-a dat de urma acestora.

La Cernavodă, la circa 70 km de Mangalia, există un refugiu model pentru câini, înființat de "Save the dogs", care fusese vizitat în 2012 de autoritățile de la Mangalia. Asociația și autoritățile inițiaseră un program pentru o gestionare corectă a câinilor vagabonzi, astfel încât o echipă "Save the dogs" a mers la Mangalia cu o clinică mobilă pentru a steriliza câinii (364 câini vagabonzi și cu proprietar).

"Ne-au spus că, din cauza unui deficit grav de buget nu puteau iniția imediat o campanie de sterilizare - a explicat președintele, Sara Turetta -, dar că aveau nevoie să trimită un semnal cetățenilor și ne-au cerut ajutor. Era vorba, însă, despre o colosală bătaie de joc, pentru că multe dintre aceste animale, azi, sunt luate și făcute să dispară, încărcate și câte 70 odată în furgonete fără aer condiționat, cu siguranță ucise în vreo structură, departe de ochii indiscreți". Turetta anunță, oricum, o întâlnire cu Cristian Radu, săptămâna viitoare, pentru a pune capăt acestor capturi.

Uciderea câinilor vagabonzi în România a fost interzisă prin lege în 2008, dar în 2011 a fost aprobată o normă care permite primarilor să omoare animalele, și numai printr-un singur sondaj de opinie în rândul rezidenților.

Traducerea: Oana AvramCORRIERE DELLA SERA - 27.06.2013 13:03