Turism
RSS Turism

Localitatea Crișan din județul Tulcea a devenit Km 0 al Ecoturismului în Delta Dunării

Miercuri, 25 iulie 2012, a fost lansată Inițiativa Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan (CER) în localitatea Crișan din județul Tulcea, în prezența ambasadorului SUA, a reprezentanților organizațiilor implicate în finanțarea acestei inițiative – Romanian American Foundation (RAF), Fundația pentru Parteneriat, a Programului de Granturi Mici-Fondul Global de Mediu (SGP-GEF), a reprezentanților companiilor susținătoare – Aqua Carpatica (Valvis Holding) și MOL România, precum și a partenerilor locali și a autorităților locale din localitățile Deltei Dunării implicați în proiect.

rowmania1

Prezent la lansare, Excelența Sa dl. Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, a declarat că este extrem de bucuros să poată participa la marcarea bornei ”kilometrice 0” a ecoturismului în Delta Dunării. “Dl primar al orașului Tulcea m-a întrebat dacă am mai fost în Deltă. Ei bine, eu și Libby suntem la a treia vizită în Deltă. Eu le-am spus adesea oamenilor că dacă aș putea să mut Ambasada SUA din București în Deltă, eu aș face-o mai mult decât bucuros. Am să vă povestesc un lucru amuzant, petrecut cu câteva minute înainte de a ne întâlni cu toții aici. În timp ce traversam unul dintre lacurile din zonă a sunat telefonul. Era un număr de la Casa Albă… Era chiar din camera unde se iau cele mai importante decizii și nu știam cine poate fi… Apropo, e prima oară când primesc un astfel de telefon. Se pare că există o regulă, de care eu nu știam: când ești sunat din camera respectivă trebuie să spui unde te afli. Cred că la capătul celălalt al firului, era șeful Consiliului de Securitate, care m-a întrebat: Dle Ambasador unde sunteți? I-am spus că sunt în Delta Dunării, cel mai frumos loc din România și cel mai frumos loc din Europa dacă nu chiar din lume. Iar șeful Consiliului de Securitate mi-a zis: Vă mulțumesc dle Ambasador, dar totuși, unde vă aflați? M-am gândit o clipă… i-aș fi spus că mă aflu în localitatea Crișan, dar nu ajunsesem încă aici… eram în mijlocul pustietății… Așa că i-am spus că mă îndrept spre această localitate. El a căutat pe hartă și m-a întrebat: Bine, dar care e cel mai mare oraș din apropiere? Și i-am răspuns Tulcea și după ce a identificat orașul pe hartă mi-a dat legătura telefonică.

Acum, vorbind serios, după ce am primit acest telefon mi-am dat seama ce privilegiu este să fiu Ambasadorul Statelor Unite și să mă pot afla aici. Sunt privilegiat nu doar pentru că pot petrece timp cu Ivan, Andrei, Roxana și cu distinșii membri ai autorităților locale, ci și pentru că noi, reprezentanții Statelor Unite, și eu în special în calitate de româno-american, putem ajuta România să dezvolte o zonă atât de frumoasă precum aceasta într-un mod ecologic. Eu și Libby iubim această zonă. Și unul dintre motivele pentru care o iubim este acela că eu am crescut într-o zonă similară acesteia, și avem o casă în statul Delaware chiar pe marginea unui canal care seamănă foarte mult cu acesta.

Diferența este că în Statele Unite noi am făcut toate greșelile pe care le puteam face în dezvoltarea acelor zone, dar voi, aici în România, nu veți repeat acele greșeli. De ce? Pentru că v-ați dat seama de valoarea ideilor unui om precum Ivan și v-ați dat seama de valoarea culturii locale pe care vreți să o păstrați. Tocmai de aceea cred că vă putem ajuta să dezvoltați această zonă într-un mod ecologic care păstrează tradiția. Un ultim comentariu, Romanian American Foundation (RAF) va avea un patrimoniu de peste o sută de milioane de dolari, iar scopul nostru cu această fundație este să ajute la inițierea unor astfel de proiecte care mai apoi să se poată finanța singure”.

rowmania2

Ivan Patzaichin, președintele Asociației "Ivan Patzaichin-Mila 23" a declarat: „Ne-am propus lansarea inițiativei Rowmania la Crișan în mijlocul Deltei, pentru aceia care vor să descopere o altfel de Deltă în mișcarea lină a unei canotci. De aici se pot porni, astfel, călătorii către restul Rezervației. Ne dorim ca până în 2014 să avem cel puțin 10 astfel de centre, nu plutitoare, pentru că avem promisiuni de la autoritățile locale că vom primi loturi, pentru că trebuie să știți că aceste terenuri nu ne aparțin. Tot ceea ce facem noi va rămâne localnicilor, pentru ei facem totul.

Noi suntem doar coordonatori ai acestui proiect. Am demarat această inițiativă în urmă cu un an și jumătate și având în vedere că am ajuns până aici înseamnă că avem succes și oameni de calitate alături de noi. Îi așteptăm și pe alții să vină cu idei, dar subliniez că trebuie să fie idei în favoarea localnicilor și a acestor locuri. În ultimii 15-20 de ani s-a pierdut o tradiție foarte importantă în Deltă: înainte la fiecare metru pătrat era câte un potențial campion olimpic și mondial.

Dar astăzi, cei mici au uitat să mai vâslească și consider că este un lucru rușinos. Ei nu se mai urcă în barcă dacă nu au un motor puternic. Tocmai de aceea ne-am gândit, ca pe lângă cele 10 centre de ecoturism, să facem și unul pentru inițierea copiilor în sporturile nautice să încercăm să le trezim copiilor interesul pentru a vâsli, poate vor considera canotca mai trendy și se vor urca în ea”.

Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România consideră că: ”Este important să avem concepte puternice de dezvoltare locală care pot genera proiecte reale, finanțabile. În acest context, CER este un model de abordare durabilă la nivel local prin ecoturism care poate fi replicat și în alte destinații de ecoturism din România. Ne dorim ca acesta să fie punctul de plecare al unor trasee deosebite pe care le vom parcurge cu canotcile. Vrem să oferim turiștilor o altfel de experiență. Bărcile vor pleca de aici și se va merge pe lacurile din apropiere. Ne dorim ca turiștii să stea mai mult în Deltă, să cheltuiască mai mulți bani. Noi le oferim activități care au un impact negativ mic asupra mediului înconjurător, dar care au un impact pozitiv major asupra comunității locale. Ne dorim foarte mult ca localnicii să dețină controlul asupra dezvoltării. Bărcile pot fi închiriate pentru o zi sau pentru mai multe zile, totodată va exista și un ghid audio și un media show pe ponton, care îi ajută pe turiști să identifice păsările. Pe această insulă vrem să creăm o potecă tematică, un podeț, unde vizitatorii pot interacționa cu natura. Ne dorim ca localitatea Crișan să fie punctul de plecare al ecoturismului în Deltă”.

rowmania3

După plimbarea cu canotca, Libby Gitenstein a declarat: “Într-un an soțul meu m-a întrebat ce-mi doresc de ziua mea. Și i-am spus: o barcă. El a crezut inițial că mă refer la o barcă cu motor. Dar i-am spus: “Nu! Fără motoare”. Așa că avem kaiak și mergem uneori de acasă până la ocean, înfruntăm valurile și apoi ne întoarcem acasă. Este una dintre activitățile noastre preferate”. Îi place canotca? “O ador! E mai greu să fii într-o canoe, cu kaiak-ul este mai simplu. Dar astăzi m-am simțit minunat. Am fost cu Ivan în canotcă și de aceea a fost foarte simplu. El este foarte puternic. Am văzut o colonie uriașă de pelicani, am văzut o pasăre-mamă în cuibul ei, multe broaște. Pe lac este foarte liniște iar aerul miroase extraordinar. A fost o zi senzațională”.

Inițiativa Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan (CER) este un proiect pilot de antreprenoriat social al Asociației de Ecoturism Romania (AER) și al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23. Centrul va fi primul din viitoarea rețea de 10 centre Rowmania ce vor fi create în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Centrele de ecoturism din rețea vor oferi vizitatorilor Deltei Dunării trasee de turism lent, cu ghidare și interpretare atât la centru cât și prin intermediul însoțitorilor în tururi, iar pentru tururile pe canale, vor fi folosite canotci-ambarcațiuni tradiționale din lemn, confecționate local, forța de muncă implicată în proiect fiind cea locală.

Această inițiativă de ecoturism este susținută de Aqua Carpatica și este pusă în practică prin diferite proiecte de dezvoltare durabilă, din finanțări diverse, după cum urmează:

- „Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan - Înțelegând moștenirea naturii într-un mod lent” în cadrul programului de finanțare „Antreprenoriat Verde” derulat în parteneriat de către Romanian - American Foundation și Fundația pentru Parteneriat;

- ”La pedale și pagaie – Ecoturism în Retezat - Țara Hațegului și în Delta Dunării pentru dezvoltarea comunităților locale și conservarea biodiversității”, proiect finanțat prin Programul de granturi mici GEF-SGP, UNDP;

- „Cu canotca în Deltă: metode inovative de interpretare a naturii”, finanțat de MOL România și Fundația Pentru Parteneriat.

Autor: Iulia Radu
Foto: Iulia Radu



Agenția RADOR - 1.08.2012 16:25