Inovație
RSS Inovație

Robot conceput pentru detectarea armelor explozive in teatrele de operațiuni

Robot conceput pentru detectarea armelor explozive in teatrele de operațiuni

OSIM a brevetat o invenție a unei hunedorence, și anume un minirobot pe șenile, care poate detecta orice armă explozivă, facilitând asfel misiunile militarilor în teatrele de operațiuni. Invenția a fost denumită ROBO Geniu și este un minirobot pe șenile destinat aplicațiilor speciale în teatrele de operațiuni. Robotul poate detecta de la distanță bombe, grenade, mine și orice altă armă explozivă, inclusiv dispozitive improvizate. Totodată, ROBO Geniu poate fi folosit și ca material didactic pentru elevii din domeniul tehnologiilor militare avansate.

Diana Andreea Aniela Ioan din Hunedoara este inventatoarea în vârstă de 25 de ani care a conceput mașinăria în cadrul lucrării de licență, la absolvirea Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu. Ideea invenției i-a venit dintr-un film și nu a lucrat la ea mai mult de două luni. Prototipul are 50 de centimetri lungime și a costat 1.000 de lei.

Tânăra inventatoare, care în prezent este ofițer în Ministerul Apărării Naționale, a relatat despre transpunerea în practică a ideii invenției: "În Academie, era o modă. Să-ți faci licența la materii la care ai foarte mult de citit. Iar eu tocmai de asta am fugit. Prefer matematica în locul cărților de lectură. Așa că m-am gândit să concep un robot. Ideea mi-a venit după ce am văzut un film în care personajul principal ucidea oameni de la distanță cu un minirobot. Al meu face exact invers. Salvează vieți. Viețile militarilor din teatrele de operații. Concret - ROBO Geniu vizualizează câmpul operativ, detectează orice dispozitiv exploziv aflat în zonă și transmite informațiile în timp real".

"Ce n-am știut, am aflat de pe Internet, iar când nu mi-a mai fost de folos Internetul, am cerut ajutorul profesorului de fizică din liceu, Mircea Nistor. E un geniu! Într-o sâmbătă, mi-a arătat cum să asamblez toate piesele", a relatat Diana Ioan.

Amănunte despre ROBO Geniu: Are patru grade de mobilitate, o structură mecanică simplă, deplasare autonomă și acționare electrică, fiind alcătuit din câteva sute de piese și construit, în mare parte, din jucării.

(www. epochtimes-romania.rom)Agenția RADOR - 13.03.2014 12:35