Inovație
RSS Inovație

Proiectul Marte al Indiei și-a luat startul însoțit de polemici

Marți dimineață, a fost lansată prima sondă terestră care ar urma să ajungă pe Marte. Un proiect ambițios, care, dacă ar reuși, ar introduce țara asiatică în elita puținelor țări care au reușit să ajungă pe Planeta Roșie.

Misiunea indiană a început prin lansarea care a avut loc la Centrul Spațial Satish Dhawan, la Sriharikota, în statul Andhra Pradesh.

Sonda spațială și-a început călătoria la bordul rachetei Pslv-C25 cu scopul de a studia atmosfera marțiană. În decembrie 2014, sonda va ajunge pe Marte.

Proiectul 'Mars Orbiter Mission' fusese anunțat încă din 2012, după eșecul tentativelor Chinei și Japoniei. Cu un cost de 4,5 miliarde de rupii, echivalentul a circa 73 de milioane de dolari, operațiunea este considerată destul de "economică", mai ales dacă este comparată cu cele efectuate de NASA, care numai în această lună a cheltuit 455 de milioane pentru a lansa o sondă spațială tot către Marte.

În pofida costului relativ redus, misiunea indiană a fost destul de criticată, autoritățile fiind acuzate de faptul că investesc bani în proiecte spațiale în loc să folosească aceleași fonduri pentru a ajuta populația.

În trecut, oamenii de știință de la NASA și-au exprimat scepticismul față de poiectul indian, explicând că nu credeau că indienii "ar fi fost în stare să lanseze atât de devreme o sondă spațială ".

Traducerea: Cătălina PăunelIL GIORNALE - 6.11.2013 10:06