Inovație
RSS Inovație

Primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, la Biblioteca Națională

Primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, la Biblioteca Națională

Din 30 octombrie, Biblioteca Națională este gazda expoziției denumite “Future Communities / Open Innovation Fair” - un târg de inovație pentru dezvoltarea comunităților din România.

Expoziția va fi deschisă publicului larg timp de trei zile, între 30 și 1 noiembrie, miercuri de la ora 12:00, joi și vineri de la ora 9:00, până la ora 18:00.

În cadrul “Comunității viitorului”, bucureștenii pot vedea și testa idei și soluții tehnologice noi pentru categorii ce ne definesc stilul de viață într-o comunitate, precum: educație, sănătate, agricultură, planificare urbană, administrație financiară, servicii financiare, media și divertisment sau bibliotecă. Pe lângă descoperirea ideilor, soluțiilor și serviciilor ce aplică tehnologii și idei noi în beneficiul comunităților din care fac parte, vizitatorii pot participa și la o serie de seminarii organizate pe diferite teme interesante.

În prezentarea “Descoperă noua ta lume - modele NASA pentru succesul autentic”, de exemplu, participanții vor putea călători pe 5 continente, se vor putea alătura unei expediții în Antarctica și la Polul Nord, unei misiuni de simulare pe Marte, ajungând în final în fața unei singure întrebări: “Care este parametrul fundamental care face diferența între proiecte de succes și proiecte care eșuează, între vise îndeplinite și dorințe nesatisfacute?”. Răspunsul la această întrebare este dat de acei vizionari care au inspirat generații cu ideile lor și care dezvăluie cele 4 dimensiuni ale succesului autentic ce pot fi aplicate în viața fiecăruia pentru a obține rezultate similare.

Evenimentul își propune să genereze un dialog între sectoarele public, privat și civil, ilustrând o comunitate a viitorului în care ideile și solutiile propuse se completeaza una pe alta în beneficiul îmbunatatirii vieții oamenilor. Vor fi prezente cele mai importante companii din industrie precum Microsoft, Samsung, Vodafone, Visa sau Apcom Romania (distribuitor autorizat Apple), alături de aplicații și start-up-uri românești sau inventatori.

“Future Communities // Open Innovation Fair” este inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub înaltul patronaj al Guvernului României, Biblionet reprezintând o inițiativă de 26,9 milioane de dolari americani, finanțată de Fundația Bill & Melinda Gates, ce facilitează accesul gratuit la informație prin introducerea tehnologiei moderne în peste 2.300 de biblioteci publice din România.

La conferința de deschidere a expoziției au luat cuvântul, printre alții, doamna Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene și comisar european pentru Agenda Digitală, Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dan Nica, ministrul pentru societatea informațională, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Kostas Loukas, manager general al Microsoft România, și Jessica Dorr, director adjunct al programului Global Libraries la Fundația Bill & Melinda Gates.

Despre organizarea primului târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, Paul-Andre Baran, director BIBLIONET România și Campion Digital al României, declara într-un interviu acordat agora.ro: “Pe de o parte, organizăm o conferință de bilanț, de încheiere a programului Biblionet, înainte de a ne micșora echipa. Profităm de vizita doamnei Kroes pentru o abordare mai largă a subiectului, astfel încât împreună cu Ministerul pentru Societatea Informațională vom organiza și o expoziție în care să fie prezentate principalele proiecte pilot ale administrației din România. Vom selecta servicii pe diferite domenii, cum ar fi medicină, biblioteci, educație, agricultură etc. și le vom ilustra pe viu în cadrul conferinței și expoziției. Expoziția va fi deschisă publicului astfel încât și populația să înțeleagă ce înseamnă oferirea anumitor servicii. În expoziție vor fi prezente și companii private care vor expune și face demonstrații cu anumite tehnologii. Pe de o parte dorim să expunem orașul viitorului, defalcat pe servicii. Pe de altă parte vom avea și un spațiu de joacă, de hands-on, în cadrul căruia vizitatorii vor putea experimenta noile tehnologii”.

Surse: www.futurecommunities.ro, biblionet.ro, agora.ro

Dana Stănescu

Foto: Ovidiu Micsik/ GMP PR (click pe poze pentru detalii)



Agenția RADOR - 30.10.2013 16:06