Inovație
RSS Inovație

Rusiei îi revine jumătate din misiunile spațiale realizate în prima jumătate a acestui an

Rusiei îi revine jumătate din lansările spațiale efectuate în prima jumătate a anului 2013. "În total, în primele șase luni ale anului 2013, la nivel mondial au fost efectuate 34 de misiuni spațiale, dintre care doar o singură lansare s-a soldat cu un accident", a declarat o sursă oficială angrenată în ambițiosul program spațial rusesc, citată de Agenția de presă INTERFAX.

Aceeași sursă a mai precizat că de pe cosmodroamele Plisețk și Baikonur au fost realizate, în perioada menționată mai sus, 15 lansări de aparate spațiale, rachete purtătoare. "Au fost efectuate patru lansări de rachete de tip Prroton, trei lansări de rachete de tip Soiuz - 2.1 b, câte două lansări de rachete de tip Soiuz-2.1а , Soiuz-Y și Soiuz-FG și câte o lansare de rachete Rokot și Strela", a precizat aceeași sursă.

Totodată, o rachetă rusească Soiuz-ST a fost lansată de pe Cosmodromul Courou din Guyana franceză, iar racheta Zenit a fost lansată de pe o pistă de lansare din Oceanul Pacific, soldându-se cu un eșec. De asemenea, a fost lansată racheta purtătoare rusească KLSV-1 din Coreea de Sud.

Statele Unite au la activ opt lansări spațiale, Europa și China - câte trei fiecare, India și Japonia - câte una. În acest context, trebuie menționat faptul că partea americană utilizează motoare rusești modernizate de tip NK-33 pentru racheta americană Antares.INTERFAX - 1.07.2013 13:53