Inovație
RSS Inovație

Geoingineria - ultima noastră speranță sau falsă promisiune?

Concentrația de dioxid de carbon în atmosfera Terrei a depășit de curând 400 de părți per milion, pentru prima dată în ultimii trei milioane de ani. Dacă nu vă înspăimântă acest fapt, atunci ignorați sau negați date științifice.

Creșterea neîncetată a emisiilor de gaze cu efect de seră și teama că pământul ar putea ajunge într-o situație de urgență climatologică, din care nu ar mai fi cale de întoarcere, i-a determinat pe numeroși cercetători climatologi să conchidă că avem nevoie urgentă de un plan B: geoingineria.

Geoingineria - intervenția deliberată și de amploare în sistemul climatic pentru contracararea încălzirii globale sau anularea unor efecte ale acesteia - ar putea permite umanității să-și mobilizeze puterea tehnologică pentru a prelua controlul asupra sistemului climatic planetar și să-l reglementeze perpetuu.

Dar este oare înțelept să încercăm să ne jucăm de-a Dumnezeu în privința climei? Cu toată atractivitatea sa, un Plan B al geoingineriei ne-ar putea duce într-o situație imposibilă.

Deși propunerile, precum lansarea unui 'nor' de oglinzi în spațiu pentru a devia o parte din căldura solară, sună a science-fiction, proiectele mai serioase nu presupun detalii tehnice insurmontabile. Două sau trei astfel de proiecte principale se bazează pe tehnologii care există deja și ar putea fi aplicate rapid.

Unele inițiative, precum transformarea biomasei în cărbune bio, care conține carbon rezistent, și vopsirea în alb a acoperișurilor pentru a le spori coeficientul de reflexie și a reduce cererea de aer condiționat, sunt relativ benigne, dar ar avea un efect minimal la scară globală. Un alt proiect notoriu, extragerea dioxidului de carbon direct din aer, este inofensiv în sine, cât timp putem găsi un loc sigur în care să îngropăm volumele enorme rezultante, secole la rând.

Dar pentru captarea din aer a cantității de dioxid de carbon emise, de exemplu, de o termocentrală de 1.000 MW ar fi nevoie de instalații de sucțiune a aerului de aproximativ 10 metri înălțime și 27 km lungime, conform unui studiu realizat de American Physical Society, precum și de instalații de colectare uriașe și de o rețea de echipamente de transport și stocare subterană a reziduurilor.

Ideea construirii unei vaste infrastructuri industriale pentru contracararea efectelor unei alte vaste infrastructuri industriale (în loc de transferul spre energii reciclabile) nu face decât să evidențieze lipsa disponibilității noastre de a analiza cauzele mai profunde ale încălzirii globale - puterea lobby-ului combustibilului fosil și reticența consumatorilor bogați de a face chiar și sacrificii mici.

Chiar și așa, aceste tehnologii de geoinginerie proiectate pentru a interveni în funcționarea sistemului planetar ca întreg dau naștere unor neliniști mai mari. Între acestea se numără fertilizarea oceanică cu fier și pulverizarea cu aerosoli pe bază de sulfați, fiecare din acestea dispunând în prezent de o clientelă științifico-comercială.

Cât putem fi de încrezători, chiar și după etapele de cercetare și testare, că tehnologia selectată va funcționa conform planificării? În definitiv, fertilizarea oceanică - împrăștirea unei suspensii feroase deasupra mărilor pentru a le determina să absoarbă mai mult dioxid de carbon - presupune schimbarea compoziției chimice și funcționării biologice a oceanelor. În timpul aplicării acestei soluții, va interfera cu ecosisteme marine și va afecta formarea norilor, în modalități pe care abia dacă le înțelegem.

Anveloparea pământului cu un strat de particule de sulfat ar putea răcori planeta, prin reglementarea cantității de radiații solare ce ajunge pe suprafața Terrei. Un grup de cercetători îndeamnă la aplicarea acestei soluții în Arctica, supusă unui fenomen de topire a ghețarilor, acum.

Viața vegetală, care deja încearcă să se adapteze la climatul în schimbare, ar trebui să facă față scăderii luminii solare, care reprezintă baza fotosintezei. Un filtru solar constituit din particule de sulfat ar putea răcori în mod eficient globul, dar impactul său asupra sistemelor meteorologice, inclusiv musonul indian de care depinde un miliard de oameni pentru subzistență, nu este clar.

Unele din aceste incertitudini pot fi reduse prin cercetare. Dar dacă ecologia ne-a învățat vreo lecție, aceasta este că cu cât analizăm mai îndeaproape un ecosistem, cu atât devine mai complex. Acum ne gândim la tehnologii care ar încerca să manipuleze cel mai grandios și mai complex ecosistem dintre toate - planeta însăși.

Pulverizarea aerosolilor pe bază de sulfat ar modifica nu doar temperatura ci și stratul de ozon, șabloanele precipitațiilor globale și totodată biosfera.

Pulverizarea particulelor de sulfați, metoda cu cea mai mare probabilitate de a fi aplicată, este clasificată drept o formă de "gestionare a radiației solare", un termen orwellian pe care unii din avocații săi s-au gândit să-l reîncadreze în "remediere climatică".

Dar dacă "remediul" ar fi aplicat pe de-a întregul pentru reducerea temperaturii pământului, ar fi nevoie de cel puțin 10 ani de observații pentru separarea efectelor filtrului solar de alte cauze ale variabilității climatice, conform unor experți. Dacă după cinci ani de filtrare a luminii solare s-ar produce un dezastru - o secetă în India și Pakistan, de exemplu, un efect posibil conform unuia din studiile de simulare - nu am ști dacă a fost provocat de încălzirea globală, de filtrul solar sau de variabilitatea naturală. Iar dacă India ar suferi de pe urma efectelor filtrării globale, în timp ce SUA s-ar bucura de o vreme mai îngăduitoare, ar fi de mare importanță care țară anume se află la pupitrul de comandă al termostatului global.

În timp ce entuziastul înarmării și geoingineriei de la Pentagon, astrofizicianul Lowell Wood proclamă: "Am transformat prin inginerie toate celelalte medii în care trăim - de ce nu am face același lucru cu planeta?", un climatolog mai umil, Ronald G. Prinn de la Massachusetts Institute of Technology, întreabă: "Cum poți transforma prin inginerie un sistem pe care nu-l înțelegi?"

Articol de Clive Hamilton, profesor de etică publică la Charles Sturt University, autorul volumului “Earthmasters: The Dawn of the Age of Climate Engineering.”
(Stăpânii Terrei: Zorii Epocii Ingineriei Climatice)
Traducerea: Adriana Buzoianu



THE NEW YORK TIMES - 29.05.2013 10:11