Inovație
RSS Inovație

Invenția unui român ar putea schimba radical industria auto

Invenția unui român ar putea schimba radical industria auto

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiat cu medalia de aur la Salonul internațional de invenții de la Geneva. Juriul, format din specialiști din toate domeniile, a apreciat calitățile unui filtru de aer special ce reduce consumul de carburant cu 10% la autoturisme și autoutilitare, dar și faptul că invenția inginerului din Deva a fost pusă deja în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de către utilizatorii direcți.

Aceeași invenție a fost recompensată și cu premiul special al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), care a răsplătit astfel eforturile inventatorului de a lansa, într-un circuit tehnologic, un produs românesc premiat la mai multe saloane internaționale de inventică.

În prezent, acest filtru se produce pe o linie tehnologică, fiind certificat RAR sub denumirea Filtru Supra-aspirant Universal (FSU). Salonul Internațional de Invenții de la Geneva (10-14 aprilie) se află la ediția cu numărul 41, iar prezența inventatorului din Deva la standul României este posibilă datorită unei selecții organizate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a cincea participare la acest salon internațional, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 și 2013, cu argint în 2009 și cu bronz în 2011.PUBLIKA.MD - 15.04.2013 12:30