Inovație
RSS Inovație

Oamenii de știință au creat cea mai amplă hartă 3D a Universului

Oamenii de știință au creat cea mai amplă hartă 3D a Universului

Oamenii de știință care au participat la proiectul Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III), au publicat cea mai amplă hartă tridimensională a Universului. Cu ajutorul datelor colectate de telescopul Observatorului din New Mexico, oamenii de știință au reușit să stabilească pe hartă locația și distanțele a 1,35 milioane de galaxii.

"Am vrut să punem pe hartă cea mai mare parte a Universului și să o folosim pentru a înțelege expansiunea accelerată a cosmosului", a declarat Daniel Eisenstein, director al SDSS-III. Din păcate, harta nu este încă disponibilă public, urmând să fie prezentată ulterior. Cercetătorii spun ca se lucrează la acest aspect.

Astronomul Miguel Aragon Calvo de la Universitatea Johns Hopkins a realizat un scurt film în care se poate vedea modelul 3D al Universului. În film sunt prezentate circa 400.000 de galaxii, care sunt plasate la locul potrivit pe baza datelor disponibile. De asemenea, astronomul Miguel Aragon Calvo a precizat că pe baza noilor date, în următoarele câteva luni, va realiza o versiune în stilul "Google Maps Street".BLIC - 14.08.2012 12:07