Inovație
RSS Inovație

Energiile regenerabile ale secolului XXII

Dacă trecutul energiei s-a aflat în subsol sau în locul cel mai ascuns al materiei, viitorul acesteia poate depinde de sursele care întotdeauna au fost aici, dar nu exista modul de a le exploata. Unele vor trebui căutate foarte sus. Obținerea energiei solare din spațiu sau exploatarea vântului de la mare altitudine reprezintă două dintre ele. Dar și mareele se prefigurează ca o alternativă energetică pentru următorii zeci de ani, și chiar și organismele mai mici, precum virușii sau bacteriile, ar putea soluționa viitorul energetic al planetei. Japonia, SUA sau Europa studiază noi formule pentru a exploata surse care au existat dintotdeauna, însă care pot fi utilizate doar cu cea mai avansată tehnologie.

Astăzi, toată lumea identifică energia solară cu panourile pe care le vede pe șosele, sau pe cea eoliană cu morile de vânt care populează peisajul, dar soarele și vântul pot fi exploatate în multe și diferite maniere. Oamenii de știință au început acum să descopere modul în care pot folosi razele de soare pentru reproducerea în mod artificial a fotosintezei plantelor. Totodată, companii din SUA și Japonia au în plan construirea unor centrale solare în spațiu.

În ceea ce privește energia eoliană, instalațiile de pe mare vor depăși în viitor parcurile eoliene terestre. În largul mării, vântul este mai constant și mai puternic. În Golful Bizkaia, se prevede realizarea proiectului HiPRwind ("supervânt"). În cadrul proiectului ce beneficiază de un buget de 19,8 milioane de euro și coordonat de către Institutul german Fraunhoffer, 19 companii și organisme vor proba o rețea de mari mori de vânt plutitoare, capabile să genereze 10 MW. Proiectul a fost deja demarat și, dacă testele vor fi satisfăcătoare, va intra în funcțiune în 2016. Provocarea nu constă doar în realizarea de mori de vânt eficiente, ci și în interconectarea acestora într-o rețea de furnizare de electicitate.

O altă opțiune pe termen mai lung, este captarea vântului din straturile mai înalte ale atmosferei, acolo unde suflă cu mai multă putere și în mod continuu.

Dar nu este vorba doar de soare și vânt. Există mult mai multe surse care îndeplinesc cerințele (adică provin dintr-o origine naturală și inepuizabilă), pentru a fi definite drept regenerabile. Cea mai avansată în dezvoltarea sa este energia mării. În acest domeniu, Marea Britanie este țara care mizează cel mai mult pe exploatarea mareelor acesteia.

Mai aproape de ficțiune decât de știință este posibilitatea de a exploata cantitatea mare de energie pe care o aduc fulgerele sau cea pe care o produc bacteriile.

"Toate acestea sună a science fiction", susține profesorul Departamentului de Fizică Atomică, Moleculară și Nucleară de la Universitatea din Sevilla, Manuel Lozano Leyva. "Pentru a face știință cu adevărat, este nevoie de multe investiții, ar trebuie aduși cei mai buni specialiști din lume, dar acest lucru își va arăta roadele pe termen lung și mediu", adaugă. Pentru el, fără această miză pe cercetarea de bază și imediată, exemplele din acest articol vor rămâne simple povești demne de cărțile lui Jules Verne.



PUBLICO, Spania - 30.03.2011 9:06