Inovație
RSS Inovație

Cutremurele vor putea fi prevăzute cu cel puțin două zile înainte de a se produce - susțin oamenii de știință ucraineni

În Ucraina a fost elaborat un proiect care, datorită unor sisteme, va ajuta oamenii de știintă să prevadă oscilațiile scoarței terestre nu cu trei minute, așa cum se întâmplă în prezent, ci cu cel puțin două zile înainte de producerea lor. Pentru ca acest proiect să funcționeze, este nevoie de lansarea unui satelit în vederea monitorizării modificărilor ionosferei. Faptul că ionosfera Pământului reacționează la oscilații a fost descoperit la începutul anilor '90, de către un grup de cercetători ucraineni, condus de academicianul Viktor Bariahtar. Pentru a fi demarat, proiectul avea atunci nevoie 50 de milioane de dolari, însă, din cauza subfinanțării industriei spațiale, inițiativa a fost blocată.

"Din programul spațial, nu primim nimic pentru această cercetare, iar de la bugetul Academiei de Științe obținem anual doar șapte milioane de hrivne, bani destinați cercetărilor de bază" - a declarat directorul Observatorului Astronomic al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Iaroslav Iațkiv. Acesta susține că, în prezent, proiectul costă 300 de milioane dolari.

Potrivit lui Iațkiv, UE este dispusă să ofere un ajutor financiar în acest sens, dar numai în cazul unei colaborări internaționale a oamenilor de știință. "Se intenționează ca, împreună cu Europa, să fie lansați trei sateliți în ionosferă și, în afară de identificarea posibililor precursori ai cutremurelor, să fie studiată ionosfera în sine, deoarece de aceasta depinde întreaga viață biologică pe pământ" - a explicat Iațkiv, menționând că unul dintre sateliți va fi realizat de Rusia și că Polonia, de asemenea, se va alătura proiectului. Cercetătorul-șef al al departamentului de risc seismic de la Institutul de Geofizică de pe lângă Academa Națională de Științe a Ucrainei, Tatiana Țvetkova, a remarcat faptul că Ucraina nu poate fi afectată de un cutremur de 9 grade, precum cel din Japonia. "Activitatea seismică maximă pe teritoriul ucrainean ar putea ajunge la 6 grade" - a subliniat Tatiana Țvetkova.

(www.censor.net.ua - 16 martie)Agenția RADOR - 17.03.2011 8:26