Inedit
RSS Inedit

Misterul `calculatorului` vechi de 2000 de ani găsit pe o epavă

Misterul `calculatorului` vechi de 2000 de ani găsit pe o epavă
Mecanismul Antikythera

Arheologii greci încep o nouă expediție menită să descifreze misterele celui mai ciudat artefact descoperit vreodată. "Mecanismul Antikythera", cum a fost numit, a fost găsit acum 100 de ani pe epava unei corăbii romane, în Marea Egee, lângă insula grecească Antikithera.

Potrivit arheologilor, acesta este un calculator vechi de cel puțin 2000 de ani. Bizarul mecanism se află într-o cutie de lemn, decorată cu 2000 de caractere și este format din cel puțin 30 de rotițe din bronz. Nimeni nu știe istoria dispozitivului. Este posibil să fi făcut parte din dota unei femei foarte bogate, care se afla pe corabie în drum spre Roma, unde urma să se mărite. Corabia, care transporta o adevărată comoară, plecase din Asia Mică spre Roma când s-a scufundat, în jurul anului 60 e.n.

"Calculatorul antic" putea calcula data, eclipsele și mișcările stelelor și ale planetelor, cred cercetătorii. Acum, ei se vor întoarce pe epavă și o vor putea cerceta mai în detaliu, cu ajutorul unui exocostum, care le permite să se scufunde la peste 150 de metri adâncime. Experții cred că în apropiere se află o a doua corabie. Misiunea arheologilor urmează să dureze o lună. Alături de alte artefacte, marea ambiție a cercetătorilor este să găsească noi piese sau bucăți din ciudatul mecanism, pentru a putea înțelege mai bine la ce anume folosea.

(www.jurnal.md - 18 septembrie)Agenția RADOR - 20.09.2014 11:03