Inedit
RSS Inedit

A fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania – boa de nisip

Societatea Ornitologică Română anunta intr-un comunicat de presă ca, dupa 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania – boa de nisip (Eryx jaculus). Aceasta specie ajunsese sa fie considerata un adevarat “Sfant Graal” al herpetologilor, o specie pe care toti o credeau disparuta din fauna Romaniei. Din 1937 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata. In Romania, au mai fost semnalate doar exemplare moarte.

Prima semnalare a exemplarului a fost facuta de un locuitor din Lunca Dunarii, care a scris un mesaj pe pagina de Facebook a Societatii Ornitologice Romane. De aici, a fost indrumat catre herpetologul Vlad Cioflec, din Bucuresti – membru al SOR. Dupa ce a vazut fotografiile, acesta a decis sa organizeze o echipa cu care sa investigheze observatia.

Echipa s-a deplasat in teren, unde surpriza a fost mai mare decat se asteptau. Nu au gasit un singur exemplar de boa de nisip, ci … zece. Mai mult, a fost vorba si despre o femela care avea alaturi nu mai putin de sase pui. Toate exemplarele au fost lasate exact acolo unde au fost gasite. Niciun sarpe nu a fost bruscat, ranit, vatamat. Cei patru care au facut descoperirea s-au multumit doar cu fotografiile si cu filmarea celui mai rar sarpe din Romania – boa de nisip.

Local, boa de nisip este numit si sarpe cu doua capete, pentru ca este extrem de bine adaptat: coada animalului seamana foarte bine cu capul, un sistem de aparare extrem de eficient impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un sarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenta un animal nocturn, are pupila verticala. Se hraneste indeosebi cu rozatoare, pe care le vaneaza in galeriile construite subteran. Poate fi gasit, extrem-extrem de rar, in zone aride. Ultima semnalare, in viata, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul Romaniei, provine din 1937 in localitatea Cochirleni.

Dat fiind ca specia era considerata disparuta, locatia unde a fost redescoperita nu a fost facuta publica, pentru ca ar putea duce la o vanatoare de trofee.



Agenția RADOR - 15.09.2014 18:02