Inedit
RSS Inedit

Cele mai bogate mine de aur din lume

Cele mai bogate mine de aur din lume

Omenirea a fost fascinată de aur din cele mai vechi timpuri. Acest metal galben a fost și este încă cel mai prețuit, cu multiple întrebuințări în cele mai neașteptate și diverse domenii. În mod normal, căutările continue ale aurului au dus și la descoperirea celor mai mari zăcăminte cu minereu aurifer. Multe dintre acestea sunt în plină exploatare și în zilele noastre. Conform tuturor surselor în domeniu, cele mai bogate mine de aur din lume nu sunt, după cum s-ar crede la prima vedere, în Siberia, China sau la Roșia Montană.

Cele mai bogate zăcăminte aurifere din lume și minele lor aferente sunt cele din bazinul aurifer Witwatersrand, în Africa de Sud. Se estimează că aproximativ 40% din aurul extras anual din întreaga lume provine doar de aici, din acest bazin aurifer. În trecut, acest bazin aurifer era și mai bogat. Spre exemplu, în anul 1979, Africa de Sud producea circa 79% din cantitatea de aur extrasă anual din întreaga lume. Mineritul în Witwatersrand are loc prin săparea unor tuneluri tot mai lungi care să ajungă la zăcământul aurifer situat la mare adâncime. Mina TauTona are cel mai lung tunel dintr-un zăcământ aurifer, tunelul respectiv având lungimea de peste 4 kilometri. Asta în condițiile în care toate galeriile aurifere de aici au o lungime totală care depășește 800 kilometri. Condițiile de muncă de aici sunt deosebit de grele, căci minerilor le trebuie un interval de două ore până ajung de la suprafață la locurile de forare, răstimp în care acești oameni riscă să dea peste pungi cu gaze toxice sau apă, fiind în același timp zguduiți de cutremure cu intensitate mică. În anul 1886, minerul australian George Walker a descoperit aur în regiunea Witwatersrand, acela fiind momentul începerii exploatărilor miniere de aici. Banii rezultați din exploatări au fost folosiți la ridicarea orașului Johannesburg, iar în decurs de doar zece ani de la fondarea sa, Johannesburg devenea deja cel mai mare oraș de pe continentul african.

Imensul aflux de străini (în mare parte britanici) a dus la creare de tensiuni și războaie între aceștia și coloniștii buri.

(www.unimedia.md)UNIMEDIA.MD - 22.08.2014 12:39